Coșmarul de acasă: Peste 108.000 de cazuri de violență domestică în 2023

Distribuie pe:

Peste 108.000 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate pe parcursul anului trecut, mai multe cu 4,8 la sută față de anul 2022. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, cele mai multe cazuri, respective 57.141 au fost sesizări venite din mediul rural. Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violențe.

“Autorii violenței intrafamiliale sunt în 90 la sută bărbați. Victimele sunt 18 la sută bărbați, 14 la sută minori și 68 la sută femei”, a declarat comisar șef de poliție Angela Chirvăsuță din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Victimele violenței domestice pot apela la numărul 0800.500.333 sau numărul scurt 021.9524 pentru a primi sprijinul autorităților din asistență socială, inclusiv pentru a fi duse în centrele de protecție. “Din experiența noastră pe care o avem cu beneficiarii, victimele violenței domestice, de cele mai multe ori violența domestică este cea între parteneri, între concubini sau soț-soție. Femeilor le trebuie foarte mult timp să iasă de acolo și să vină către alte persoane și să spună, eu sunt o victimă a violenței domestice”, ne povestește șefa centrului pentru victimele violenței domestice FEMINA, Diana Dumitru.

În anul 2023, au fost emise de către instanțele judecătorești 11.887 de ordine de protecție, 5.386 din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecție provizorii. Anul trecut, la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și al inspectoratelor de poliție județene Iași, Mureș și Vrancea, unități care au intrat în etapa I a proiectului pilot pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, au fost emise 3.656 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice. Începând cu 1 ianuarie 2024, alte 20 de județe au intrat în etapa a doua de implementare a S. I. M. E.: Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea. (Agerpres)

Lasă un comentariu