Valori uitate, valori ignorate

Distribuie pe:

Gala Sportivilor Reghineni 2014 bate la ușă, prilej cu care mi-am adus aminte de marii dascăli ai Clubului Copiilor Reghin, azi uitați și ignorați. În ultimii 40 de ani, această instituție de educație extrașcolară a dat multe valori, elevi cu rezultate de excepție la concursurile de: navomodele (regretatul prof. Ioan Șerb), aeromodele (prof. Iacob Huza), carting (prof. Viorel Suciu), electronică (prof. Istvan Samu), fotocineclub (prof. Ioan Cerghizan), concursuri de nivel județean, național și chiar internațional, de la care reghinenii s-au întors cu numeroase trofee.

Doar foștii elevi și familiile lor își mai aduc aminte cu recunoștință și drag de frumoasele clipe petrecute la cercurile menționate mai sus, alături de niște profesori minunați, care le-au influențat decisiv destinul școlar și profesional. Am discutat cu mulți dintre ei, și părerea lor unanimă despre acea „Perioadă de Aur" a existenței lor, s-ar traduce în opinia că „fără multele ore petrecute la acele activități de cerc, ei nu ar fi devenit așa de repede niște buni profesioniști și traseul lor profesional ar fi fost mult mai dificil".

Comunitatea reghineană însă i-a uitat, le-a uitat și ignorat prea repede rezultatele profesionale de excepție. Cu trecerea timpului, există tot mai puține șanse ca ei să-și poată valorifica vreodată, remarcabila experiență profesională acumulată într-o viață de dascăl adevărat și de profesionist de excepție, să devină modele necesare pentru generațiile prezente și viitoare de dascăli și elevi ai Reghinului, și nu numai.

În acest context, orice discuție despre tradiție, continuitate, meritocrație, promovarea valorilor profesionale din educație devine doar o pierdere de vreme! Indiferența nu poate duce decât la nivelarea valorilor, fenomen la care asistăm de peste 50 de ani, fără să găsim soluții viabile și pe termen lung.

A consemnat pentru cei interesați de acest fenomen, după 25 de ani petrecuți alături de acești minunați colegi de activitate didactică de club al copiilor.

Lasă un comentariu