„Poveste de Crăciun"

Distribuie pe:

Vineri seara, 12 decembrie 2014, Teatrul Național din Tg.-Mureș și-a răsfățat publicul cu o adaptare strălucită după „Poveste de Crăciun" scrisă de Charles Dickens. O masă impresionantă de iubitori de teatru, majoritatea tineri și copii, au ocupat, plini de entuziasmul și emoțiile stârnite de o nouă punere în scenă, fotoliile elegante din Sala Mare, devenită brusc neîncăpătoare, dorind să împrumute, măcar pentru câteva clipe, un strop din magia sărbătorilor de iarnă. Ca un teatru care se respectă dintr-un oraș cu minorități, piesa a prezentat traducerea integrală a tuturor replicilor, atât în limba maghiară, cât și în limba germană, pe panoul situat deasupra scenei învăluite în mirosul colorat al bețișoarelor parfumate.

Așteptând nerăbdători începerea piesei, ne-am amintit cu mare drag piesa oferită anul trecut de aceeași regizoare, incredibila Oana Leahu, „Poveste irlandeză", care ne-a bucurat peste măsură, transportându-ne într-o lume de spiriduși, descrisă într-o viziune unică, cu decoruri de mare clasă, costume extraordinare, jonglerii cu făclii și, bineînțeles, cu dansuri irlandeze. Cunoscând „faptele comise" anul trecut de distinsa doamnă, așteptarea noii povești semăna mai mult cu o anticipare delicioasă a unui mare spectacol, ceea ce s-a și dovedit a fi „Poveste de Crăciun".

 O echipă splendidă de actori au dat viață într-un mod unic personajelor lui Dickens, delectându-ne cu tot tacâmul unui mare spectacol: muzică, dans, costume, decoruri și efecte speciale. Doamna Leahu și-a însoțit călătoria în timp a celor trei spirite ale Crăciunului cu o inspirată magie de lumini și umbre, proiectată pe fundalul unui decor însuflețit de o grafică pe nisip, de excepție. Era nevoie de aducerea lucrării lui Dickens în pragul sărbătorilor de iarnă, în atenția tuturor celor care nu o cunosc, dar și a celor care o cunoșteau dar au pierdut din vedere bucuria și dăruirea pe care o presupune Crăciunul, în goana lor zilnică după beneficii materiale.

Mulțumim doamnei Leahu, actorilor noștri dragi și întregii echipe a Teatrului Național din Tg.-Mureș că nu pierd din vedere, în nici o stagiune, cât de mare importanță are educația culturală și se ocupă de sufletele noastre, atingându-le, așa cum nu ne așteptăm dar ne bucurăm. În spiritul piesei, nu vom uita că depinde numai de noi ca veselia și bunătatea să ne viziteze casele de Crăciun. Slăvit fie Crăciunul! 

Lasă un comentariu