Premiera „Poveste de Crăciun", neașteptat de colorată și... asortată orașului!

Distribuie pe:

Nu știu câți dintre dumneavoastră realizați cât de frumos este orașul nostru, mai ales în felul în care este decorat și luminat seara, comparat cu Viena în miniatură. Actrița Marina Procopie, pe care cu bucurie am revăzut-o la Pro Cinema în „Wilhelm Cuceritorul", afirmă că este orașul ei preferat, cel mai frumos și mai curat din țară. Scena Teatrului Național, prin inspirata alegere repertorială de final de an, s-a colorat la fel...în „Poveste de Crăciun", în mod miraculos, am avut senzația de...acasă. Merită să mergeți la un spectacol ca un...film, chiar dacă nu seamănă cu niciunul din filmele după care e făcut.

Regizoarea Oana Leahu, decană a Universității de Artă Teatrală a adunat toată experiența ei de regizor preponderent de...teatru de păpuși și teatru pentru copii, de o viață, dar și cea de asistent regie. Spectacolul e fascinant și din el reiese dragostea pentru copii, deși ea personal nu are, „fetișul" ei rămânând pe scenă tot Costin Gavază, fostul soț, pe care ea l-a adus mai demult aici și ei îi datorează scena târgumureșeană, un adevărat june-prim al teatrului, cu care a rămas în perfectă relație profesională. Aici joacă exact opusul lui, bătrânul zgârcit Scrooge, pe care doar amenințarea iadului îl umanizează.

Mela Mihai în rochie de epocă, mi-a amintit iar de Judy Garland, Rareș Budileanu apare în rolul spiritului judecător cu mișcările lui...Michael Jackson. Paradoxal, locul în care am vizionat „A Christmas Carol", am văzut și un documentar în care acesta a fost ucis de...francmasonerie. Se dansează foarte mult în spectacol și coregrafia este de excepție, mișcările, greu de executat, având în vedere că actorii nu sunt dansatori profesioniști. Și totuși, se descurcă foarte bine, Delia Martin amintindu-mi de rolul Doruleț din „O poveste de iarnă", monologul cu care a intrat la facultate. Anca Loghin este foarte arătoasă cu perucă de epocă, la fel și Georgiana Ghergu se evidențiază chiar într-un rol secundar, ca Mihai Crăciun și fiica lui, Sonia, la fel. Cristina Holtzli joacă spiritul bun al Crăciunului cu multă lumină, în ciuda vocii sale grave care ne trimite cu gândul la Antigona teatrului antic.

Deja cunoscând subiectul filmului, recunosc, regizoarea Oana Leahu a reușit ceea ce a promis la conferința de presă, adică a făcut cu totul altceva, pot să spun că...mi-a plăcut mai mult decât toate variantele cinematografice vizionate. Bucuria jocului în acest spectacol se simte și din ultimul rând al sălii.

Felicitări, așa da cadou de Sărbători! Aș spune, ca și la premiera „My fair Lady", vizionat chiar într-o seară de An Nou, că teatrul a întrecut din nou filmul, la Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu