LA LICEUL VOCAȚIONAL DE ARTĂ, TÂRGU-MUREȘ “MUZICA NE UNEȘTE”

Distribuie pe:

În anul școlar 2021-2022, Colegiul Național de Muzică “Sigismund Toduță”, Cluj-Napoca și Liceul Vocațional de Artă,Târgu-Mureș derulează proiectul educațional “Muzica ne unește”. Scopul acestuia este de a stimula elevii celor două licee, organizând mai multe recitaluri împreună. În contextul epidemiologic al ultimilor doi ani, elevii instrumentiști au avut extrem de mult de pierdut din cauza lipsei reprezentațiilor cu public, înregistrările audio și video, prin care s-a încercat substituirea recitalurilor, concertelor și a concursurilor, nu au putut compensa pe deplin emoțiile interpretărilor live. Nivelul de performanță care trebuie atins de elevi în cadrul școlilor vocaționale este unul înalt, iar motivația studiului la instrument trebuie să fie mereu prezentă. Participând la aceste evenimente, organizate între cele două licee elevii vor fi stimulați și vor socializa, împărtășindu-și diferite experiențe personale. Astfel se vor crea legături benefice dezvoltării lor atât pe plan profesional, cât și emoțional, precizează inițiatorii, adăugând: ,,Prin acest proiect dorim să formăm o legătură mai solidă între cele două licee vocaționale, atât între elevi, cât și între profesorii de la diferite catedre: pian, corzi și instrumente de suflat”.

Într-un climat plăcut și relaxant, recitalurile vor avea loc, pentru început, în sălile festive ale celor două licee, în perioada februarie-iunie 2022, cu posibilitate de continuare în următorii ani.

Acest proiect are beneficii nu numai de partea elevilor, ci și de partea profesorilor participanți la concert. Cu cât există mai multe oportunități de a cânta pe scenă, cu atât dezvoltarea interpreților este mai rapidă. De asemenea, organizarea acestor concerte necesită muncă de echipă, de colaborare între elevi, dar și intre profesori.

În cadrul proiectului, elevi ai Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș s-au întâlnit, recent, pe aceeași scenă cu cei de la Colegiul de muzică “S.Toduță” din Cluj-Napoca.

Au interpretat: Gyarmati Levi, Bărdaș Iustina Paraschiva, Orzan Ecaterina, Beudean Ilinca, Drăgan Petra, Duma Flavius. Clasa prof.: Simona Dumea, pian, și Adrian Arcu, vioară, corepetitor: Ecaterina Laszlo, Cluj-Napoca. Cordos Hariclea, Uilacan Alexia, Tatar Dragoș, Ciula Raluca, Voaides Nicola, clasa prof: Maria Bejan, Călin Călugăru, corepetitor: Maria Bejan, Tg-Mureș.

“Este primul proiect, parteneriat de colaborare între cele două instituții de învățământ. În luna iunie urmează să vină și colegii din Cluj-Napoca pentrua susține un concert comun”, ne spunea prof. Călin Călugăru, unul dintre coordonatori.

“Legătura artistului cu scena trebuie să fie neîntreruptă, fiindcă atâta vreme cât artistul are contact cu scena, este foarte fericit”, sunt cuvintele actriței Amelia Antoniu, care reflectă un aspect foarte important al progresului tinerilor instrumentiști din școlile de muzică.

B.L.

Lasă un comentariu