CONCERT EXTRAORDINAR - „FLORILE DALBE", LA CASA DE CULTURĂ „MIHAI EMINESCU" din Târnăveni

Distribuie pe:

E vremea colindelor, e vremea iubirii și a obiceiurilor de iarnă, e vremea iubirii de Dumnezeu și de semeni, pentru păstrarea și perpetuarea valorilor, din moși-strămoși, ale culturii perene a Crăciunului și Anului Nou, valori de patrimoniu ale românilor.

Duminică, 14 decembrie 2014, începând cu ora 16, într-o atmosferă entuziastă, plină de farmec și frumusețe, în ambianța parfumului local al municipiului, cu mireasma Sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, TV-A, în colaborare cu Primăria au organizat și prezentat spectatorilor, la Casa de Cultură din localitate, devenită neîncăpătoare, prin neobositul, talentatul și inspiratul realizator și prezentator IOAN BURDULEA, un grandios spectacol. Momentul festiv a fost inaugurat de către primarul municipiului, jrs. SORIN MEGHEȘAN, și protopopul Protopopiatului Ortodox din Târnăveni, preot SERGIU DUMITRU, care le-au mulțumit, cu „BINE AțI VENIT", și le-au urat tuturor celor din sală „SĂRBĂTORI FERICITE" și „LA MULțI ANI", felicitându-i pentru prezență.

Au participat interpreți și grupuri artistice, de la copii, tineri și adulți, bătrâni, femei și bărbați, din patru județe ale țării, Mureș, Alba, Sibiu și Brașov, mult îndrăgite de public, răsfățând spectatorii cu un spectacol de excepție. „COLINDE ȘI OBICEIURI DE IARNĂ": Corul Protopopiatului Ortodox Târnăveni, dirijor prof. Andrei Ilie, Grupul „MUREȘENCELE", Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad, soliste ale ANSAMBLULUI PROFESIONIST „MUREȘUL" Târgu-Mureș, Grupul „Colindătorii", Mihai Petreuș, Eugen Pistol, Gheorghe Lascoiu, Grupul „DOR SOLOVĂSTREAN" Solovăstru, instructor Maria Bogdan, Grupul „PE ULIțA SATULUI" Biia, condus de preotul Laurențiu Feșteu și Vasile Buza, Grupul „DATINI" Bazna, coordonator Cioc Ionel, Grupul „SÂNCELENII" Sâncel, coordonator Lațiu Gheorghe, „JUNII TÂRNAVEI" Târnăveni, coregrafi Otilia și Vasile Trâmbițaș, Grupul „JUNII CETĂțII" Rupea, instructor doctorul Gheorghiță Radu, și, de asemenea, îndrăgiții Mihaela și Ciprian Istrate. În prezența acestor minunate grupuri s-a remarcat cu pregnanță multitudinea costumelor populare românești, foarte diferite de la o zonă la alta a țării, în același timp, unicitatea colindelor și obiceiurilor de iarnă, tradiția culturală și transmiterea ei peste timp generațiilor următoare.

S-au întrecut pe sine în conținutul spectacolului, prin arta și varietatea interpretativă, colindele pline de prospețime, valori perene ale muzicii religioase, fără niciun fel de subestimare a tuturor celor prezenți pe scenă, cu toții aducând în suflet sensibilitate, frumusețe și adevărul artistic, balsam și antidot contra răului, metamorfozele dumnezeiești, o artă a sintezelor purificatoare a realului, un mod de a exprima poezia vieții și a credinței în Dumnezeu. Contextul profan al colindelor nu au graniță fixă certă, iar instrumentele muzicale însuflețite de colindători au fost personificate cu ceva din patima omului trăitor pe aceste meleaguri.

Și de această dată, publicul a fost pe măsura așteptărilor, ascultând și aplaudând cu însuflețire fiecare partitură prezentată în concert. O adevărată Liturghie în preambulul sărbătorilor care vin, artiștii prezenți arătând că au venit cu plăcere la Târnăveni pentru a lua parte la acest măreț spectacol. A fost o seară de vis, a fost superb moment de suflet sensibilizat până la lacrimi, în toată splendoarea și măreția românilor și a acestor locuri. Mi se pare un lucru deosebit pentru că, știm cu toții, oamenii Târnăveniului sunt oameni valoroși, buni și credincioși.

Cireașa de pe tortul spectacolului, chiar de la începutul acestuia, a constituit-o debutul unui foarte tânăr actor, de numai 6 ani și jumătate, din Târgu-Mureș, dezinvolt, curajos, clar și liber în exprimare, RADU BURDULEA, nepotul realizatorului și prezentatorul spectacolului IOAN BURDULEA, la 61 de ani, un promotor al culturii târnăvenene, cu zeci și zeci de spectacole realizate în beneficiul celor din zona Târnavei Mici.

Toți cei care își dăruiesc energia fizică și spirituală pentru binele nostru merită admirația și prețuirea noastră. Unul dintre aceștia, fără îndoială, este IOAN BURDULEA. Munca lor pe tărâmul culturii populare are valoare de ceremonie, ceremonie simplă cu valoare de manifestare a patriotismului și iubirii de patrie. În cadrul desfășurării unei acțiuni de caritate pentru copiii bolnavi de cancer, la începutul, în timpul și la sfârșitul spectacolului, cu intrare gratuită, s-au colectat 3.000 de lei. Felicitări tuturor, Sărbători fericite și „LA MULȚI ANI"!

Lasă un comentariu