PRIN NATURA LOR, OAMENII SUNT EGOIȘTI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Pennsylvania, citați de descopera.ro, susțin că oamenii s-au născut pentru a fi egoiști, întrucât nu doresc să coopereze, atunci când știu că au de beneficiat de pe urma unei trădări.

„În ciuda numeroaselor studii precedente care au susținut contrariul, cercetarea noastră științifică afirmă că ființele umane nu au evoluat pentru a coopera între ele, așa cum credeau inițial oamenii de știință. Dimpotrivă, dacă li se oferă chiar și cea mai mică șansă, oamenii au tendința de a deveni egoiști, în special dacă pot să își sporească beneficiile prin trădarea sau înșelarea unor persoane.

Studiul nostru a fost realizat printr-o serie de experimente, realizate pe baza clasicei teorii a jocurilor, cunoscută sub denumirea Dilema Prizonierului, în care strategiile egoiste au avut mai mult succes. În acest joc clasic, atunci când cei doi jucători cooperează, ambii primesc o recompensă egală. Dar, dacă unul cooperează și unul nu cooperează, jucătorul cooperant primește cea mai mică recompensă posibilă, iar celălalt, pe cea mai mare. Dacă ei nu cooperează, ambii primesc o recompensă, însă aceasta va fi mai mică decât recompensa pe care ar fi primit-o dacă ar fi cooperat. În general, cooperarea dă rezultate, însă individualismul poate să genereze rezultate chiar și mai mari.

În noul nostru studiu, am adăugat o particularitate. Jucătorii puteau să își modifice strategiile - indiferent dacă optau pentru cooperare sau individualism - și primeau recompense diferite dacă alegeau să coopereze. Inițial strategiile de cooperare au avut succes. Dar, cu cât mizele și recompensele creșteau, tentația a început, la rândul ei, să crească", explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu