Militarii în rezervă mureșeni au marcat evenimentele din decembrie 1989

Distribuie pe:

Ultima întrunire din acest an a cadrelor militare în rezervă mureșene a fost dedicată celor 25 de ani parcurși de la evenimentele care au condus la înlăturarea regimului comunist, evenimente evocate din perspectivă militară de către ofițerii care, cu atribuții de protecție a populației și a instituțiilor statului, au cunoscut culisele evenimentelor decembriste anticipând totodată reacția mureșenilor civili la manifestările care cuprinseseră România. Ofițeri și invitații lor la întrunire au evocat evenimentele de la Târgu-Mureș și din țară, vorbind de contextul în care acestea s-au produs, de remarcat fiind faptul că trăind realitățile unui sfert de veac trecut din 1989, au menționat mai puțin cuvântul „revoluție", cuvânt ce ar trebui să denote un nou început și unul încurajator, ori aceste realități s-au tradus deseori în deziluzii și pentru demonstranți și pentru cei implicați din altă perspectivă în manifestări.

Președintele filialelor Mureș ale Asociației Veteranilor de Război și Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Avram Iancu", general mr (r) Gheorghe Popa, organizatorul simpozionului, care a debutat cu intonarea Imnului Național al României, a marcat sfârșitul anului 1989 în ansamblul său, un moment al schimbărilor în istoria României în corelație cu evenimente internaționale, prezentând în același timp detaliile constituirii primului consiliu al Frontului Salvării Naționale din municipiul Târgu-Mureș. Crearea și instalarea FSN au fost amintite în alocuțiune, de asemenea, modul în care aveau să funcționeze noi structuri organizatorice, de menționat fiind că atât faptele prezentate de gl mr (r) Gheorghe Popa, cât și cele punctate de ceilalți vorbitori ofițeri și civili au greutate prin însuși faptul că domniile lor au cunoscut evenimentele din 1989 concurând la derularea lor, mulți dintre ei au făcut parte din primul FSN și cunosc istoria vie ante -și post -decembristă, iar astăzi așază aceste evenimente în panoplia faptelor trăite. Amănunte despre participarea armatei și a celorlalte structuri ale Sistemului Național de Apărare din momentul de început și până când demonstrațiile s-au stins au fost prezentate și de către col (r) Ioan Stan, la rându-i domnia sa fiind implicat, alături de alți ofițeri superiori, în cele petrecute în județul Mureș în urmă cu 25 de ani.

Fără a fi îmbrăcat uniforma militară, prof univ. Ioan Sabău este, de asemenea, unul dintre principalii martori ai revoluției târgumureșene, preocupat și atunci, ca și astăzi, de stăvilirea iredentei ungare care încă din 1989 a încercat să se grupeze în județul Mureș cu același condamnabil țel de dezbinare etnică. Ilegitimitatea instalării grupării revizioniste susținută de Karoly Kiralyi a fost combătută în acel decembrie de juristul Ioan Sabău și susținătorii săi, inclusiv cadre militare, amintindu-l în alocuțiune pe un alt membru alt FSN prezent în prezidiul simpozionului, col Ioan Judea, astăzi președintele Filialei „Cultul Eroilor" Mureș, căreia i-a dat numele „Gl Ștefan Gușă", omagiu adus celui căruia forțele armate timișorene îi datorează fraternizarea grabnică cu populația panicată de gloanțe și informații intenționat panicarde, diversioniste.

Luările de cuvânt s-au referit, cum am amintit, și la consecințele manifestărilor din decembrie 1989, același prof. univ. Ioan Sabău remarcând interesele care dezbină România: „Am primit în 1989 o țară la cheie, dar lăsăm urmașilor o Românie în cioburi, fără autoritățile de care avem nevoie, dar eu încă sper că vom trăi și vremuri mai bune". Au fost condamnate și zecile de televiziuni aservite care amintesc doar crâmpeie despre fapte ce constituie lecții de unire și patriosm, în timp ce ore întregi sunt alocate învrăjbirii.

Participant activ la evenimentele din 1989, col (r) Aurel Bochiș a luat cuvântul dorind să reitereze, în final, situația dificilă a forțelor armate până când populația civilă a înțeles - împotriva informațiilor false dar alarmante, manipulatoare, că armata ar fi opresivă - că soldații nu au ieșit în stradă pentru a folosi focuri de armă. „Nu s-au ordonat niciunde focuri de armă, s-a tras izolat. La Târgu-Mureș militarii s-au aflat în primele zile în fața unor demonstranți extrem de violenți din cauza lipsei de informații reale". Răzmerița, în numele căreia populația neinformată, dar dezlănțuită putea distruge bunuri ale instituțiilor publice, înțelegând că așa înlătură dictatura, a fost punctul dificil pentru care armata trebuia să fie pregătită, având de apărat, prin Constituție, atât civilii, cât și instituțiile de stat. Când acest lucru a fost înțeles și în țară s-a aclamat „Armata e cu noi!", militarii au primit de la civili panglici tricolore, iar pe țeava puștilor lor au pus flori. Col (r) Ioan Bochiș, ca și antevorbitorii săi, fără a face apologia comunismului, ci comparând ce a existat înainte de 1989 și ce a fost pus în loc ulterior, a conchis: „Din toată zbaterea ne-am ales cu o mulțime de partide care, în cârdășie, spoliază avutul țării pe care armata l-a apărat".

Pentru că a fost ultima întrunire din acest an, găzduită, joi, de Casa de Oaspeți a Primăriei Târgu-Mureș, președintele gl mr (r) Gheorghe Popa a transmis urări de sănătate și „La Mulți Ani!" veteranilor, cadrelor militare active și în rezervă și colaboratorilor, invitând și în viitor autoritățile administrative mureșene să se alăture activităților cadrelor în uniformă. La reuniune a participat și comandantul Brigăzii de Operații Speciale Târgu-Mureș, col Dan Șuta, felicitându-i pe militarii rezerviști pentru acțiunile derulate și invitându-i în același timp să fie alături și în viitor de evenimentele organizate de brigada operativă.

Lasă un comentariu