Majorarea indemnizațiilor pentru persoanele persecutate etnic a fost amânată cu doi ani!

Distribuie pe:

În ședința de săptămâna trecută, Guvernul a amânat, prin ordonanță de urgență, aplicarea Legii nr. 143/2014 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, apărută în Monitorul Oficial al României nr. 777, din 24 octombrie 2014.

Legea prevedea majorarea cuantumului indemnizațiilor lunare pe care le primesc persoanele care, între 6 septembrie 1940 și 6 martie 1945, au fost deportate în ghetouri și lagăre de concentrare, precum și cele care au fost private de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, acestea urmând să primească, începând cu 1 ianuarie 2015, o indemnizație lunară de 250 lei pentru fiecare an de deportare ori de detenție.

Persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, au făcut parte din detașamentele de muncă forțată, precum și cele care au fost evacuate din locuința pe care o dețineau ar fi primit o indemnizație lunară de 200 lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forțată sau de evacuare din propria locuință, persoanele supraviețuitoare ale trenului morții - o indemnizație lunară de 200 lei, iar soțul supraviețuitor al celui decedat - o indemnizație lunară de 150 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Din păcate, plata acestor indemnizații majorate a fost amânată cu doi ani, respectiv până la 1 ianuarie 2017.

 

Majorarea indemnizațiilor pentru persecutații politic în regimul comunist, sub semnul întrebării

În ședința din 4 noiembrie 2014, Guvernul a aprobat un alt proiect de lege, prin care urma ca, începând cu 1 ianuarie 2015, să fie majorate și indemnizațiile persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.

Conform proiectului aprobat de Guvern, urma să se acorde o indemnizație lunară de 400 lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, respectiv o indemnizație lunară de 200 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitale psihiatrice sau de domiciliu forțat.

Deși Guvernul a promis că respectivul proiect de lege va fi supus aprobării Parlamentului în regim de urgență, astfel încât să poată fi aplicat de la 1 ianuarie 2015, parcursul legislativ al acestuia este, deocamdată, necunoscut.

În această situație și ținând seama de soarta indemnizațiilor pentru persecutații etnic (6 septembrie 1940 - 6 martie 1945), este foarte posibil ca și plata indemnizațiilor majorate pentru persecutații politic (după 6 martie 1940) să fie amânată până la 1 ianuarie 2017, de unde putem trage concluzia că măsurile luate de Guvern nu au fost decât promisiuni mincinoase de campanie electorală.

Lasă un comentariu