Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, sub control judiciar

Distribuie pe:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Serviciul teritorial Braşov, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile (10 ianuarie - 8 februarie 2015 inclusiv), faţă de inculpatul Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în prezent senator, ales pe listele Partidului Naţional Liberal.

El este bănuit că ar fi comis infracţiunile de trafic de influenţă, spălare de bani şi aderarea la un grup infracţional organizat, în dosarele pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, procurorii anticorupţie susţin: „În luna noiembrie 2012, inculpaţii Sturdza Paltin Gheorghe, Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin s-au înţeles cu inculpatul Chiuariu Tudor să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva - Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna.

Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti. Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix, iar suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al justiţiei pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna".

Totodată, procurorii DNA precizează că „punerea în mişcare a acţiunii penale nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

 

Lasă un comentariu