Acordul privind creşterea finanţării Apărării, semnat de preşedintele Iohannis şi partidele parlamentare

Distribuie pe:

Preşedintele Klaus Iohannis şi partidele şi formaţiunile reprezentate în Parlament au semnat ieri, la Palatul Cotroceni, Acordul politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare.

Acordul a fost semnat de şeful statului şi preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, prim-vicepreşedintele liberalilor Cătălin Predoiu, preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, preşedintele PC, Daniel Constantin, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele PP-DD, Simona Man. Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian, a lipsit de la ceremonie.

Potrivit Acordului, semnatarii se angajează în toate acţiunile viitoare referitoare la sistemul de apărare să urmărească patru obiective.

Primul obiectiv vizează creşterea finanţării pentru Apărare, astfel încât la nivelul bugetului pentru anul 2017 să se atingă 2% din PIB.

Cel de-al treilea obiectiv stipulează garantarea unui consens politic naţional între toate partidele parlamentare care se obligă, indiferent că sunt la putere sau în opoziţie, să respecte angajamentul ferm de susţinere a alocărilor bugetare pentru Armată la nivelul constant de minimum 2% din PIB pentru următorii 10 ani.

Un alt obiectiv vizează susţinerea planificării bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilităţii politicii de înzestrare a Armatei României cu tehnică modernă de luptă, precum şi dezvoltarea unor proiecte de cooperare între industria naţională de apărare şi companii de profil din alte state.

 

Lasă un comentariu