La zi, în agricultura mureșeană

Distribuie pe:

Pentru agricultori, iarna este un anotimp de pregătire a viitoarelor producții. Cine spune că în această perioadă fermierii mureșeni stau la gura sobei, în așteptarea primăverii, se înșală. Lunile ianuarie și februarie sunt pline de activități și în acest an, mai ales că temperaturile scăzute de la începutul anului n-au provocat pierderi la culturile semănate în toamnă, să sperăm că în continuare nu vor mai fi temperaturi extreme. Ing. Liviu Timar-director executiv la DADR Mureș, recomandă agricultorilor mureșeni să profite de zilele favorabile, și acolo unde nu s-a efectuat o fertilizare cu îngrășăminte chimice în toamnă, să se execute în această perioadă. În pomicultură se poate intra la tăieri de îngrijire și fructificare. Fermierii cu exploatații agricole mari își finalizează Planul de venituri și cheltuieli, contractele cu diferiți procesatori sau furnizori de inputuri. Cei care dețin un parc de mașini agricole și tractoare au început lucrările de reparații pe cont propriu, fiindcă marile ateliere de reparații au fost distruse. De reținut și faptul că un fermier care se respectă se îngrijește în această perioadă și de cartarea agrochimică a terenurilor, lucrare ce trebuie executată din cinci în cinci ani, pentru a cunoaște cu exactitate carența de elemente nutritive din sol și efectuarea unei fertilizări economice. La prețuri deosebit de acceptabile, Laboratorul județean de pedologie și agrochimie din Sângeorgiu de Mureș recoltează probe din teren și execută analizele de laborator, elaborând un Memoriu agrochimic, indispensabil pentru planul de fertilizare.

Pentru înființarea exploatațiilor agricole de primăvară cu grâu, triticale, orzoaică, ovăz, plante furajere, fermierii pot ridica probe din semințele obținute în fermă și să le trimită la Laboratorul județean pentru controlul semințelor din Sângeorgiu de Mureș.

Nu sunt de neglijat nici întâlnirile cu reprezentanții firmelor distribuitoare de semințe și pesticide, instruirile profesionale, cursurile de calificare în meseria de agricultor, tractorist, apicultor etc., organizate de FAER Reghin, Apicola SRL, OJCA Mureș etc.

Lasă un comentariu