Românii - săraci în venituri, bogați în proprietăți!

Distribuie pe:

Potrivit ultimului raport al biroului de statistică al Uniunii Europene - Eurostat, în România, se înregistrează cel mai mare număr de proprietari de gospodării, cu un procent de 95,6 la sută dintre locuitori. Deși în ceea ce privește veniturile românii se situează la coada clasamentului (174 de euro, lunar), ei țin foarte mult să aibă propria casă, evitând pe cât posibil calitatea de chiriași.

Preferința pentru proprietate se întâlnește și la lituanieni (92,2 la sută - 248 euro venit lunar), slovaci (90,5 la sută - 351 euro) și unguri (89,6 la sută - 267 euro).

În schimb, europenii din țările în care se câștigă cel mai bine par dezinteresați față de proprietate. În mod paradoxal, elvețienii au cel mai mare venit net lunar (2.615 euro), însă numai 44 la sută dintre ei sunt proprietari, ocupând, din acest punct de vedere, ultimul loc în Europa.

P.S. Eurostat definește gospodăria ca fiind un grup de două sau mai multe persoane, care în mod obișnuit locuiesc împreună, au în general legături de rudenie, se gospodăresc (fac menajul) în comun, uneori lucrează împreună în gospodărie, consumă și valorifică în comun produsele obținute, participă integral sau parțial la formarea și utilizarea bugetului de venituri și cheltuieli al gospodăriei. Gospodăria poate fi compusă și dintr-un grup de două sau mai multe persoane, cu sau fără copii, între care nu există legături de rudenie, dar care declară că, prin înțelegere, locuiesc împreună și au buget comun. Persoanele care locuiesc și se gospodăresc singure și care nu aparțin de altă gospodărie se consideră gospodării formate dintr-o singură persoană.

Iarna, ne „golește" banii din buzunare!

Sărăcia este prezentă, la românii de rând, în tot cursul anului, însă iarna - când toate facturile cresc - devine (și din cauza frigului pătrunzător, din unele perioade) insuportabilă. Conform unui studiu făcut public de Comisia Europeană, în iarna anului 2012-2013, 43% dintre români nu și-au putut plăti (cel puțin odată) facturile curente, iar în iarna lui 2013-2014, 49%. Potrivit sursei citate, 70% dintre respondenții din România și Grecia se așteaptă ca această situație să se agraveze. Adică, nu vor avea cu ce să-și plătească facturile, nu vor putea să meargă la medic, nu vor putea asigura copiilor un trai decent sau își vor pierde locurile de muncă. De altfel, românii care se așteaptă ca situația lor să se deterioreze în această iarnă s-a dublat comparativ cu lunile precedente, de la 37% la 73%.

La o „Reuniune la nivel european a persoanelor în situație de sărăcie", concluzia trasă a fost că sărăcia extremă este situația în care oamenii nu-și pot asigura necesitățile de bază, suferă de foame, nu au apă curată, nu au locuință adecvată, nu au haine suficiente, nici medicamente, duc o luptă continuă pentru supraviețuire. Relativa sărăcie înseamnă că veniturile și stilul de viață ale cetățeanului sunt mai jos decât al nivelului general de trai normal și nu poate participa la evenimentele economice, culturale, sociale curente. Aceasta este sărăcia, după cum au definit-o participanții la reuniunea menționată. Într-un cuvânt, sărăcia este umilitoare. Trist!

Lasă un comentariu