Dorința de unitate a românilor, sărbătorită cu bucurie la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Ziua de 24 Ianuarie, când celebrăm Unirea Principatelor Române sau „Mica Unire", a fost sărbătorită cu respect și solemnitate și în județul Mureș. În fața bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza din curtea Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Mureș s-a desfășurat o manifestare de comemorare a gestului politic petrecut în urmă cu 156 de ani, atunci când românii au dat dovadă de „genialitate" și au spus DA alegerii aceluiași domnitor. Seara, Primăria Târgu-Mureș a organizat un amplu spectacol cultural în cadrul Teatrului Național, urmat de o horă a unirii, dansată cu plăcere de târgumureșenii prezenți.

Mica Unire sărbătorită solemn de oficialități

Ca în fiecare an, manifestarea oficială de comemorare a Unirii s-a desfășurat în cadrul IPJ Mureș, unde este amplasată statuia lui Cuza. La manifestare au participat reprezentanți ai autorităților județene și locale și centrale, printre care ministrul Apărării Naționale Mircea Dușa, Lucian Goga - prefectul județului Mureș, Dorin Florea - primarul municipiului Târgu-Mureș,Ovidiu Dancu - vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Claudiu Maior - viceprimar al municipiului Târgu-Mureș, parlamentarii Vasile Gliga și Marius Pașcan, consilierii județeni Raul Alin Boroș, Ștefan Someșan, Vasile Boloș și Anghel Chiorean, împreună cu militari și șefi de instituții deconcentrate. După slujba religioasă, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul Olimpiu Zahan, au urmat discursurile oficialităților și o depunere de coroane în fața statuii domnitorului Unirii.

Responsabilitatea prezentării și evocării deosebitului moment istoric i-a revenit directorului Arhivelor Naționale Mureș, Liviu Boar, care a reamintit celor prezenți de contextul istoric a realizării Unirii Principatelor. „Alexandru Ioan Cuza a fost domnul care prin reformele sale a pus bazele României moderne, a ascultat glasul celor obidiți pe seama cărora a înfăptuit reforma agrară, prin care au fost împroprietăriți peste 463 de mii de țărani, a făcut ca numele țării sale să fie rostit cu respect în cancelariile europene. […]" Kogălniceanu spunea la moartea lui Cuza: „Nu greșalele lui l-au răsturnat, ci faptele lui cele mari. Veșnica lui amintire nu se va șterge din inimile noastre și ale copiilor noștri", a explicat Boar.

Unirea lui Cuza - baza statului român modern

Gazda evenimentului, șeful IPJ Mureș, comisar șef de poliție Dumitru Bîltag, a ținut să le mulțumească celor prezenți pentru gestul de a veni la sărbătorirea Unirii. „Sunt deosebit de onorat că astăzi sunt gazdă, alături de colegii mei, a unei întâlniri cu o deosebită încărcătură istorică. Mulțumesc tuturor celor prezenți pentru că au răspuns invitației lansate de a participa la marcarea acestui moment. Unirea din 1859 reprezintă unul din cele mai importante evenimente din istoria României, iar Alexandru Ioan Cuza este considerat ca fiind cel care a pus bazele statului modern. În cei 7 ani de domnie, în România s-a întreprins o operă reformatoare care a cuprins toate domeniile de activitate. […]. Înfăptuirea Unirii, ca și procesul consolidării statului național roman, a fost urmărită cu mare interes de românii transilvăneni. […] Astăzi, 24 ianuarie, retrăim pașii făcuți de înaintașii noștri pentru tot ce înseamnă România.", a declarat Bîltag.

Entuziasmul Unirii cuprinde și Transilvania

Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a punctat impactul pe care Unirea l-a avut și în Transilvania, unde românii au primit cu entuziasm și emoție unirea fraților de peste Carpați. „Vestea dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza în ambele principate a stârnit un entuziasm și o satisfacție fără margini în rândurile cele mai largi ale poporului, fiind primită cu aceeași nestăvilită bucurie și în Transilvania. «Când s-a ales Cuza domn - scria Alexandru Papiu-Ilarian - entuziasmul românilor din Transilvania era poate mai mare decât în Principate». Neîndoielnic, actul istoric de la 24 Ianuarie 1859, ca și întregul proces care a dus la acesta și i-a urmat, au fost, înainte de toate, rezultatul luptei și dăruirii patriotice a poporului, în procesul îndelungat și dificil de unificare politică deplină a națiunii române.", a explicat prefectul.

Florea: „Statuia lui Cuza aparține orașului"

Primarul municipiului Dorin Florea le-a transmis celor de la ISJ Mureș și Interne că statuia ar trebui mutată undeva în oraș pentru a putea permite târgumureșenilor să participe la evenimentul solemn cu ocazia Micii Uniri. „Eu cu mare plăcere vin, ca în fiecare an, la acest eveniment deosebit. Și acum vă invit să-l facem în altă parte. Am aflat că e singurul bust al domnitorului Al. I. Cuza din județul Mureș și e păcat să transmitem noi între noi mesaje și ne înflăcărăm că avem un sentiment patriotic corect.", a declarat edilul local. „Trebuie judecată întreaga perioadă de atunci, când România s-a făcut cunoscută și respectată în Europa. Dacă nu vroiau europenii atunci puteam să ne secăm Milcovul din trei sorbituri că tot acolo eram. România a fost capabilă să atragă atenția unei Europe întregi, așa cum a reușit să o facă și în 1918.", a mai adăugat Florea. Primarul a vrut să sublinieze dorința sa de a muta bustului lui Cuza într-o zonă centrală a orașului. „Statuia a fost amplasată în curtea IPJ pentru că printr-o șmecherie nu ni s-a permis să o punem în oraș atunci. Dacă eram eu primar în perioada respectivă, îl puneam așa cum l-am pus și pe Mihai Viteazul. Așa că vă propun să fac o copie după bust, dacă vă este așa de drag, și îl punem în piața din spatele Palatului Administrativ, lângă strada Cuza Vodă.", a explicat primarul din Târgu-Mureș.

Mica Unire, expresia unei democrații incipiente

Mesajul președintelui Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a fost citit de vicepreședintele Ovidiu Dancu. „24 ianuarie 1859 este reperul construcției Statului Român modern. Atunci, poporul român a exploatat - în cel mai pozitiv sens al cuvântului - un curent european doar parțial favorabil. Este o dovadă a faptului că, indiferent de context și condiții, poporul român poate și găsește calea potrivită pentru a-și atinge obiectivele naționale. Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 este mai mult decât momentul ce marchează nașterea statului național modern român, este expresia unei democrații incipiente care s-a bazat pe exprimarea liberă a opțiunii poporului. Românii au decis, și-au unit forțele și au făcut o alegere, opțiunea lor a vizat unitatea și binele comun și a marcat un început. România cea nouă clădită din și pe voința românilor", s-a arătat în mesaj. „În urmă cu 156 de ani s-a putut vorbi pentru prima dată de un stat român în adevăratul sens al cuvântului. Decizia politică a celor două principate vorbitoare ale aceleiași limbi române de a se uni sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost curajul unui popor de a se ridica deasupra condiției sale, având la granițe cele mai importante puteri politice ale secolului, avide de a-l cotropi și subjuga. Faptul că astăzi suntem un stat modern, independent și democratic, membru al NATO și UE, se datorează celor care cu mai bine de un secol și jumătate au spus DA alegerii lui Cuza. Astăzi trebuie să le oferim măcar un gând de aducere aminte și respect tuturor înfăptuitorilor Unirii Principatelor Române!", a declarat, pentru Cuvântul Liber, consilierul județean Raul Boroș.

Hai să fim ca frații!

După discursuri, interpretul de muzică populară Ciprian Istrate a interpretat o cunoscută piesă populară, care a sintetizat perfect idealurile de unitate și independență ale românilor de pretutindeni și din toate timpurile: „Hai să fim ca frații/ Să nu poată alții/ Să ne stăpânească/ țara Românească…"

Spectacol cultural deosebit la Teatru Național

Sute de târgumureșeni au participat cu mic cu mare la spectacolul „UNIREA ESTE ROMÂNIA",organizat de Primăria Târgu Mureș în sala mare a Teatrului Național. Evenimentul a avut intrare liberă în măsura locurilor disponibile, iar pentru cei care nu au reușit să prindă un loc în sală s-au instalat ecrane atât în foaierul Teatrului, cât și în Piața Teatrului. Evenimentul i-a avut ca invitați speciali pe cunoscuții cântăreți de muzică populară Sergiu Cipariu și Nicolae Furdui Iancu. După terminarea spectacolului, cei prezenți au „încins" HORA UNIRII în Piața Teatrului, pentru a comemora gestul înaintașilor care au sărbătorit astfel crearea României Mici.

Lasă un comentariu