Mii de români au refuzat, în scris, cardul de sănătate!

Distribuie pe:

Din motive religioase sau de conștiință, peste 4.000 de români au depus cereri prin care refuză cardul de sănătate. Pentru aceștia, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) propune o alternativă, și anume adeverința de asigurat, valabilă trei luni de la emitere.

„Proiectul de act normativ propune ca adeverința de asigurat, valabilă trei luni de la emitere, să fie alternativa pentru cei care refuză cardul din motive religioase sau de conștiință. Pentru obținerea acestei adeverințe, asiguratul va depune o declarație pe propria răspundere că refuză cardul din motive religioase sau de conștiință și va depune cardul de sănătate, în cazul în care i-a fost distribuit. Această alternativă presupune deplasarea periodică a asiguratului la casa de asigurări pentru a solicita adeverința de asigurat. Cardurile nerecepționate sau returnate de către asigurații care le refuză vor rămâne la casa de asigurări, de unde le pot ridica oricând, în cazul în care revin asupra deciziei. Acest card de sănătate nu intră în contradicție cu nicio religie și nu conține date care să pună sănătatea în pericol. Nu emite radiații și nici unde de șoc", a precizat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Utilizarea cardului național de sănătate se va face în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, în perioada 1 februarie - 31 martie 2015. Începând cu data de 1 mai 2015, cardul național de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale.

Lasă un comentariu