După cât și, mai ales, ce citești, cam același om (și) ești!

Distribuie pe:

Cartea, în prezent? Se scrie mult, se citește puțin, și se vinde și mai puțin. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat prin programul PROEDIT în beneficiul Uniunii Editorilor din România (UER), anul trecut. Conform acestuia, producția de titluri publicate a crescut semnificativ față de cea din anii anteriori, în medie fiind editate 91 de titluri. Cea mai mare parte dintre edituri au publicat între 1 și 30 de titluri (44%), 17 dintre ele au publicat peste 120 de titluri, iar 16% dintre editurile chestionate, între 31 și 60 de titluri.

Probleme? Multe. Producția editorială din România se confruntă, potrivit studiului, cu lipsa fondurilor, costurile ridicate de producție și scăderea continuă a consumului de carte. Pe de altă parte, cele legate de difuzare sunt costurile ridicate, consumul redus de carte, lipsa rețelelor de difuzare, numărul redus de librării.

În condițiile în care piața cărților din România a scăzut cu peste 50%, editurile s-au repliat, adaptându-se la noile condiții. Cele mai la îndemână metode au fost scăderea tirajului și creșterea și diversificarea numărului de titluri. Cultura (implicând și educația) ar trebui să aibă o prioritate mai mare, pentru că un popor este peste cinci ani ce citește acum.

„La noi, în ultimii cinci ani, consumul de carte a scăzut drastic și scăderea este continuă, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea", declară președintele UER, Mario Demezzo.

Lasă un comentariu