FĂRĂ UMILINȚĂ, LA ACORDAREA BENEFICIILOR SOCIALE!

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, Serviciul Public de Asistență Socială (SPAS), din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureș, și-a prezentat, în prima ședință a Consiliului Municipal, raportul de activitate pe anul care tocmai s-a încheiat.

Astfel, am aflat că, având același număr de angajați - 77 - , cel mai solicitant serviciu din Primărie a realizat, în cursul anului 2014, nu mai puțin de 200 de dosare pe lună pentru acordarea venitului minim garantat, a asigurat, tot lunar, 1.300 de porții la cantina socială, a acordat 980 alocații pentru susținerea familiei și 4 ajutoare de înmormântare pentru beneficiarii de ajutor social.

Același serviciu s-a ocupat de acordarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani, respectiv a stimulentului de inserție pentru 1.345 beneficiari, dar și pentru asigurarea de asistent personal sau indemnizație de îngrijire pentru aproximativ 1.000 cazuri pe lună, precum și servicii sociale la domiciliu și ajutor material, în colaborare cu organizații neguvernamentale pentru aproximativ 400 de beneficiari pe an, și servicii comunitare asigurate la domiciliul persoanelor vârstnice dependente, aproximativ 100 de beneficiari pe lună. 140 de persoane adulte și familii fără adăpost au beneficiat, lunar, de cazare, asistență medicală, servicii de consiliere, sprijin pentru refacerea actelor de identitate, găsirea unui loc de muncă și reintegrare în mediul familial natural și în comunitate.

Pentru prevenirea abandonului familial și școlar, prin Centrul de zi Rozmarin, s-au asigurat, pentru 107 de copii preșcolari și școlari din familii cu risc de marginalizare socială (cu vârsta cuprinsă între 3 și 9 ani), transport, hrană, program educațional și consiliere, atât pentru copii, cât și pentru părinți. La Centrul Social din strada Rozmarinului, au fost efectuate și zugrăveli, schimbări de uși, reparații la instalațiile sanitare și electrice și hidroizolarea dușurilor.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, cu gaze naturale, energie electrică sau cu lemne a fost acordat pentru 2.800 de beneficiari, iar prin programul „Să ne îngrijim bunicii" s-a asigurat, pentru 45 de beneficiari, un meniu cald de două ori pe săptămână. În cursul anului 2014, la Serviciul Public de Asistență Socială s-au înregistrat peste 12.500 adrese și au fost efectuate peste 9.000 anchete sociale. Verificarea condițiilor pentru acordarea transportului urban gratuit persoanelor cu handicap și însoțitorilor acestora, pentru elevi, studenți, pensionari, revoluționari, veterani de război, persecutați politic și deportați s-a efectuat pentru aproximativ 40.000 beneficiari, dar cei care s-au adresat direct S.P.A.S. se ridică la peste 76.000 persoane.

Un compartiment special de care se ocupă Serviciul Public de Asistență Socială este Dispeceratul Integrat de Urgență (DIU), unde anul trecut s-a înregistrat un număr total de 533.067 de apeluri, din care, pentru poliție - 20.350, ambulanță - 87.477, SMURD - 2.866, jandarmerie - 558, restul apelurilor fiind nejustificate (adică, incredibil, 420.816 apeluri!).

Acest complex serviciu al Primăriei Târgu-Mureș este condus, de ani de zile, de o mână de om, mereu calm și cu zâmbetul pe buze, răbdător și oferind soluții concrete în fața problemelor celor ajunși în situații disperate: doamna Marta Maior. Domnia sa merită respectul nostru și pentru organizarea impecabilă a distribuirii, în luna ianuarie a.c., a ajutoarelor de la Uniunea Europeană. Fără înghesuială, fără nervi, fără timp pierdut aiurea și, cel mai important, fără umilință, așa cum am văzut că se întâmplă prin multe alte zone din țară.

Lasă un comentariu