Amnistie fiscală pentru unii părinți care au încasat bani în plus de la stat

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 83, din 30 ianuarie 2015, au fost publicate regulile de aplicare a Legii nr. 126/2014 privind scutirea de la plată a sumelor încasate necuvenit de către părinții care au încasat bani în plus de la stat, în urma unor erori de calcul la indemnizația pentru creșterea copilului sau la stimulentul de inserție, precum și restituirea banilor recuperați de stat.

De scutirea de la plată beneficiază părinții care au debite deja constituite și o parte din sumele cu acest titlu au fost recuperate sau acestea au fost recuperate integral până la data de 27 septembrie 2014; au debite deja constituite și sumele nu au fost recuperate; au dreptul la indemnizații pentru creșterea copilului (stimulent sau stimulent de inserție) stabilite până la data de27 septembrie 2014, iar debitele se constituie după această dată.

Pentru a beneficia de scutirea de la plată și (sau) de restituirea sumelor deja înapoiate la stat, părinții care au primit bani în plus în urma calculării eronate a indemnizației sau a stimulentului trebuie să înainteze o solicitare scrisă la agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială.

Decizia de scutire este emisă în cel mult 30 de zile lucrătoare de la data depunerii solicitării și apoi este comunicată părinților în termen de 15 zile. Restituirea banilor se face în perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2019, în cinci tranșe anuale egale (în luna septembrie a fiecărui an).

De asemenea, părinții care au încasat bani în plus și i-au returnat deja statului, parțial sau integral, începând din 1 ianuarie 2011, vor beneficia de restituirea acestora.

Atenție! Părintii nu pot beneficia de scutirea de plată dacă banii sunt încasați în plus din vina acestora, ca urmare a folosirii cu intenție de documente despre care cunoșteau că au fost eliberate cu nerespectarea legii.

Lasă un comentariu