Borbely: După 25 de ani avem în sfârșit, în Parlament, o oră a Guvernului

Distribuie pe:

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a afirmat luni că în Parlament s-a înființat „ora Guvernului" după 25 de ani, deși "pe hârtie" exista această posibilitate.

„După lupte seculare care au durat 25 de ani, și eu îmi aduc aminte că sunt în Parlament din 1990, deci îmi aduc aminte, în sfârșit avem o oră a Guvernului unde putem să criticăm Guvernul și merită criticat dacă nu își face treaba și avem un dialog concret bazat pe unele treburi.(...) Pe hârtie există și acum această posibilitate, dar într-adevăr, și sper ca va fi pentru o lungă perioadă, vom putea să utilizăm această formă democratică și normală în care să întrebăm Guvernul ce mai face în fiecare săptămână", a spus Laszlo Borbely, luni, în plenul Camerei Deputaților, după discursul premierului Victor Ponta privind prioritățile de guvernare în prima sesiune parlamentară ordinară a anului 2015.

Laszlo Borbely a apreciat că premierul a venit „cu o declarație mai amplă, pentru că așa e la început, dar trebuie instituțio-nalizate una-două întrebări din partea fiecărui grup parlamentar pentru premier și pentru miniștri pe o temă importantă".

Referindu-se la ordonanțele adoptate de guvernele conduse de Victor Ponta, cât și de alte cabinete, Borbely a spus că "a existat o cutumă foarte nefericită". El susține că ar trebui clarificat din punct de vedere constituțional ce se întâmplă cu efectele ordonanței între intrarea în vigoare și adoptarea de către Parlament.

„Dacă vii în Parlament (n.r. cu o OUG) și Parlamentul adoptă după jumătate de an, ce faci cu efectele ordonanței timp de jumătate de an și uneori după un an de zile se schimbă uneori radical o ordonanță de urgență", a adăugat Borbely.

Lasă un comentariu