Părinţi şi profesori, împotriva manualelor electronice

Distribuie pe:

Intenţia Ministerului Educaţiei Naţionale de a introduce manuale digitale pentru elevii din clasele primare îi nemulţumeşte pe mai mulţi părinţi şi profesori, aceştia aducând, în cadrul conferinţei „Copilul între Galaxia Gutenberg şi tehnologia modernă", desfăşurată săptămâna trecută, argument în sensul afectării negative în dezvoltarea copiilor.

„Copiii care de mici se joacă pe telefon sau primesc tablete dezvoltă probleme de atenţie. Veţi vedea copii mici plictisiţi, retraşi, izolaţi. Generaţii care se plictisesc, depresive cu tendinţe spre suicid. Mediul electronic inhibă reflexivitatea. Copiii mici reacţionează automat la stimuli. Dar toate jocurile pe calculator blochează răspunsul reflexiv, se bazează pe răspunsul emoţional sau agresiv moderat. Vom avea copii total nereflexivi, care reacţionează pavlovian, stimul-răspuns. Are o durere, fuge de ea, nu are simţul responsabilităţii. Este o restructurare a creierului uman, a funcţiei umane. Domeniul lui de experienţă nu mai este unul natural, de experienţă umană, pentru că mediul lui de experienţă nu mai este unul uman. Este o experienţă virtuală.

Totodată, folosirea excesivă a telefonului sau a tabletei afectează calitatea somnului, dar şi a digestiei. Un copil care stă continuu cu nasul în jocuri şi care nu trăieşte în viaţa normală, cu plimbare, alergare, lectură, are un somn agitat şi o digestie proastă. Un prim risc este obezitatea. Apoi, violenţa indusă de jocurile pe calculator, atrofia simţului compătimirii şi a funcţiilor empatice. Cu cât în joc este mai multă violenţă, cu atât mai mult este anulat simţul compătimirii, este anulată reacţia la suferinţa celui de lângă tine. În acest context, dezvoltarea mediului digital se va dovedi, în următorii câţiva ani, a fi unul dintre cele mai mari eşecuri din istoria şcolii moderne româneşti. De fapt, în aceste condiţii, vom fi martorii apariţiei nu numai a unei generaţii practic analfabete, ci şi a unei generaţii în care problemele de învăţare şi dizabilităţile mentale vor constitui principala chestiune cu care se vor confrunta părinţii, instituţiile din domeniul educaţiei şi sănătăţii din ţara noastră. Cine va răspunde în faţa legii şi a poporului român pentru această măsură abuzivă şi iraţională, prin care se încearcă înlocuirea manu-alelor cu tabletele în România?", a declarat, pentru Mediafax, Virgiliu Gheorghe, doctor în bioetică şi biofizician, reprezentant al Asociaţiei Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă, Asociaţia Dascălilor Români şi Asociaţia Părinţilor şi Profesorilor „Grigorie Palama".

În cadrul conferinţei, au fost lansate primele manuale alternative la manualele electronice, cu jocuri interactive şi ilustraţii făcute chiar de copii, care fac parte din proiectul naţional „Un manual românesc pentru copilul tău".

 

Lasă un comentariu