Bulgaria: Ministrul apărării dezminte informaţiile privind mobilizarea

Distribuie pe:

Ministrul apărării bulgar, Nikolai Nencev, a dat ieri noi asigurări că în Bulgaria nu are loc nicio mobilizare şi a infirmat informaţiile potrivit cărora NATO a cerut participarea trupelor bulgare în contextul crizei din estul Ucrainei, potrivit Novinite.

Bulgaria, România, Polonia şi cele trei state baltice vor găzdui centre de comandă ale NATO. Oficialul bulgar a menţionat că în ţara sa vor avea loc două exerciţii militare în acest an, la care vor participa şi 15 tancuri din ţările aliate.

Prima astfel de aplicaţie militară se va desfăşura la finalul lunii martie, iar cea de-a doua în octombrie.

În calitate de stat suveran, Bulgaria ar putea refuza găzduirea de exerciţii militare NATO pe teritoriul său, dar acesta ar fi un semnal negativ dat aliaţilor săi, a subliniat Nicolai Nencev, adăugând că Sofia deja nu şi-a respectat unul dintre angajamentele pentru acest an prin refuzul de a-şi spori bugetul militar.

În acest an, Bulgaria va participa la 77 de aplicaţii militare NATO, în majoritatea cazurilor cheltuielile urmând a fi plătite de ţările partenere.

În ceea ce priveşte mobilizarea etnicilor bulgari din Ucraina, Nencev a precizat că Sofia nu poate face interveni în această decizie „întrucât este vorba despre cetăţeni ucraineni, dar că ei vor fi bineveniţi în cazul în care doresc să se mute în Bulgaria".

Lasă un comentariu