Mari personalități ale lumii - Ciprian Porumbescu

Distribuie pe:

Ciprian Porumbescu s-a născut în octombrie 1853, la Stupca. Suceava. Puțini știu că numele lui adevărat este Golembiovschi, Porumbescu fiind un pseudonim care a devenit mai apoi numele său oficial.

Înzestrat cu o înclinație muzicală precoce, Porumbescu începe studiul muzicii la numai șase ani. Se formează ca muzician într-o perioadă de trezire a conștiinței naționale românești și de afirmare a drepturilor naționale. De aceea, muzica populară are o influența covârșitoare asupra evoluției sale componistice. Studiază la Viena, unde editează o inedită „Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români", printre primele din literatura română. Aceasta cuprinde 20 de piese corale, printre care și „Imnul Unirii" („Pe-al nostru steag") și „Cântecul tricolorului".

De-a lungul carierei sale, Porumbescu a compus nu mai puțin de 250 de lucrări vocal-instrumentale, cele mai cunoscute fiind „Crai nou" și „Balada". Această activitate intensă de creație îi agravează afecțiunea pulmonară de care suferă, iar muzicianul se stinge din viață la numai 30 de ani.

 

Lasă un comentariu