Afară ningea, la biblioteca din Reghin ardea emoția

Distribuie pe:

Reghinenii sărbătoresc 80 de ani de la înființarea primei biblioteci publice și 65 de ani de la înființarea primei Biblioteci Publice de Stat la Reghin.

Toate activitățile pe care biblioteca le desfășoară în 2015 sunt consacrate și acestui eveniment, iată de ce adresăm mulțumiri tuturor intelectualilor reghineni și oamenilor de cultură mureșeni care, de-a lungul vremii, prin muncă de voluntariat, donații de carte, cercetare științifică și documentară, susținere și participare la realizarea proiectelor noastre, au făcut din bibliotecă un centru de iluminare cultural-educativă.

Mulțumim foștilor directori Mircea Leon și Marin Șara și tuturor colegilor care, în cei 65 de ani, cu entuziasm și profesionalism au atras către serviciile noastre numeroși prieteni și parteneri.

Mulțumim cititorilor și utilizatorilor serviciilor complementare, pentru buna colaborare!

În urmă cu peste 30 de ani, la bibliotecă s-a înființat Cenaclul literar-artistic Lucian Blaga, care a devenit o tribună la care toți cei atinși de emoția creației artistice se mărturiseau. Generații de creatori, încurajați de dl Marin Șara, au ajuns să publice articole, carți de poezie, romane, monografii, să susțină recitaluri, să-și treacă fiorul dincolo de granițele imaginației lor.

Sub egida acestui cenaclu, biblioteca organizează permanent întâlniri cu scriitori, editori, artiști plastici, organizează prezentări de cărți, expoziții, dezbateri, comemorări, evocări, medalioane literare, conferințe, iar numerosul public, prezent de fiecare dată, dovedește că este dornic să se lase abandonat culorii, muzicii și poeziei.

Așa s-a întâmplat și în seara de 9 februarie, o seară în care afară ningea ca-n povești, și-n care, preț de peste 4 ore, ne-am bucurat împreună organizatori (Primăria Municipiului Reghin, Biblioteca „Petru Maior" și Muzeul Etnografic) și prieteni ai artelor, de o seara bogată în vers și muzică. Alături de poeții reghineni, unii dintre ei chiar fondatori ai cenaclului, i-am avut ca invitați pe scriitorii Valentin Marica și Nicoale Băciuț. Arta rostirii cuvântului, adusă la sublim de acești maeștri iscusiți ai gestionării emoției, ne-a purtat prin împărăția carților pe care le-au prezentat: Valentin Marica, „Frigul visului", Editura Nico, 2014, Nicolae Băciuț, „Întoarcerea lui Ioan Alexandru", „De la Csilla la Caribda", „Țara Sfântă din inima mea" (coautor pr. Gheorghe Nicolae Șincan),apărute la Editura Nico, în 2014, și suplimentul numărului 12 al revistei „Vatra veche", dedicat în exclusivitate operei lui Valentin Marica.

Totodată, Valentin Marica l-a evocat și pe Grigore Vieru, cel care „a murit de Eminescu" și care în 14 februarie ar fi împlinit 80 de ani, recitându-i câteva din cele mai frumoase poezii ale sale.

Pictorița Elena Costinaș a etalat o parte dintre icoanele pictate de ea, lumina caldă a reflectoarelor cuibărindu-se în aureola sfinților închipuiți. Surprins plăcut de progresul făcut în ultimii ani de pictoriță, dl Nicolae Baciuț, martor al evoluției sale încă de la debut, a ținut să remarce aceasta.

Angela Kiss Marieșiu și Florin Săsărman sunt doi cantautori autentici, recunoscuți de cei care de-o viață iscălesc teritoriul muzical. S-au impus prin stil, prin timbru vocal și prin autenticitate. Ei au dat tonul cântecelor de aducere aminte, iar publicul abia a așteptat. Toți murmurau (uneori chiar cu lacrimi la colțul ochilor): amicii din Târnaveni, Tg.-Mureș, Bistrița, Dumbrava, Brâncovenești, Sânmihai și reghinenii prieteni ai bibliotecii: d-na primar Maria Precup (care a dovedit a cunoaște mare parte din versurile cântecelor rostite), d-na Maria Borzan (care a prezentat Albumul festivalului de datini Vin colindatorii), dl Marin Șara, fost director al bibliotecii, mulți, mulți prieteni cu veleități artistice.

Afară ningea, la bibliotecă ardea emoția. Și cum să nu ardă emoția, când dl Valentin Marica a primit cele mai sincere felicitări de la reghinenii care-l admiră și care-l prețuiesc de-atâta timp! Decembrie 2014 a rotunjit buchetul anilor săi. Ii dorim cu toții, și pe acesta cale, multă sănătate și condei înmuiat în har!

De peste 30 de ani, Cenaclul Lucian Blaga al bibliotecii reghinene continuă să coloreze serile reghinenilor cu muzică și poezie de calitate.

Lasă un comentariu