TINERII, TOT MAI RUPȚI DE REALITATE

Distribuie pe:

Într-un studiu realizat recent, sociologii americani și europeni, citați de descopera.ro, susțin că peste două miliarde de tineri trăiesc într-o simbioză perfectă cu universul digital, aceștia alcătuind „Generația Z", o generație grăbită, pragmatică, independentă și încăpățânată: „Viteză? - Da! Răbdare - Nu! Rețele de socializare? - Da! Cărți - Nu! Ambiție? - Da! Obediență - Nu! Jocuri video? - Da! Sport? - Nu! Acestea sunt caracteristicile principale ale Generației Z", au constatat sociologii.

„Aproximativ două miliarde de tineri născuți după anul 1995 au crescut odată cu internetul și sunt deciși să își construiască o viață în corelație cu acesta, departe de codurile și aspirațiile predecesorilor lor. Sunt, de fapt, niște mutanți, fascinați de fuziunea aproape completă cu universul digital. Li se pare normal să plătească foarte scump pentru a cum-păra cel mai recent model de telefon inteligent, dar li se pare la fel de natural să obțină gratuit, cu un simplu clic, un film sau un cântec.

Consideră depășite codurile adulților, se informează înainte de toate de pe rețelele de socializare. Acești tineri, cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani, se consideră lipsiți de prejudecăți și inventivi, dar recunosc, în același timp, că sunt nerăbdători și încăpățânați.

Prietenii lor de pe rețelele de socializare contează la fel de mult ca prietenii din viața reală și sfârșesc adeseori prin a se întâlni între ei. Mai mult de jumătate dintre acești tineri consideră că adevărata viață socială se petrece pe rețelele de socializare, iar discuțiile online sunt mult mai ușoare decât conversațiile din realitate. Ei sunt autodidacți în tot ceea ce privește domeniul înaltei tehnologii, deoarece părinții lor sunt complet depășiți.

Acești tineri petrec mai mult de trei ore pe zi în fața ecranelor lor și detestă ideea de a nu fi conectați la internet. Navighează online privind în același timp la televizor și consideră că tehnologia face ca totul să fie posibil. Însă durata lor de atenție este scurtă, ei scanează în loc să citească, fapt ce îi determină ca, în timpul orelor de școală, să dea răspunsuri superficiale la întrebările profesorilor.

Pentru a reuși în viață, ei cred mai întâi în internet, înainte de diplome, și vor să lucreze mai degrabă într-o organizație orizontală decât într-o ierarhie. 76% dintre tineri spun că le-ar plăcea să facă din această pasiune pentru sectorul digital viitoarea lor profesie. Cei mai mulți dintre ei spun că se simt stresați din cauza viitorului, pe care îl văd sumbru, mai ales în ceea ce privește mediul înconjurător și economia", explică sociologii, atrăgând atenția că tinerii din Generația Z sunt tot mai rupți de realitate. 

Lasă un comentariu