De ce?!

Distribuie pe:

Mânați de gândul cel rău, luând-o din timp, așa cum pun la cale toate relele, încă din 4 iunie 1920, ziua semnării Tratatului de Pace de la Trianon, neprietenii României, printre ei numărându-se și mai-marii Asociației „Siculitas Egyesulet", dornici să mai tulbure apele conviețuirii pașnice și liniștea târgumureșenilor și în acest an 2015, cum o fac de la o vreme încoace, au solicitat ca, la 10 martie, „ziua libertății secuiești", Primăria Târgu-Mureș să le autorizeze un miting comemorativ la Monumentul Secuilor Martiri, urmat de un marș, de la acel monument până în centrul municipiului Târgu-Mureș, încheiat cu un protest în fața Prefecturii, pe tema reorganizării teritoriale a României. Acestea au fost pretențiile ascunse, abil mascate în staniolul revizionist, extremist, șovin, iredentist al unor autonomiști teritoriali care contau pe neglijența, pe lipsa de vigilență, pe neatenta verificare întemeiată, pe fușereala membrilor unei comisii, urmărind să speculeze obișnuita naivitate românească. N-a fost, însă, să fie așa, dovadă că, pe aici, pe la noi, în acest Ardeal, tot pățitu-i înțelept, iar dacă o dată te-ai fript cu gulașul hiclenilor noștri neprieteni, sufli și-n iaurt.

Comisia de avizare a adunărilor publice a întors pe toate părțile cererile Asociației „Siculitas Egyesulet", și, convinși de ce se ascunde, ce se află în spatele acestor pretenții aberante, toți membrii ei, nefiind nicio reținere, au zis Nu! Un „nem!" hotărât pe limba lor. Au fost de acord, logic, doar cu întâlnirea, tradițională, de la Monumentul Secuilor Martiri, locul în care au fost executați, de armata austriacă, cei cinci secui, în anul 1854. Atât. Un NU, categoric, au spus marșului spre centrul municipiului Târgu-Mureș și protestului din fața Prefecturii, ascunzând acea sămânță de scandal a provocărilor antiromânești! Așa ceva nu poate fi admis!

Cu deplin temei, primarul Târgu-Mureșului, dr. Dorin Florea, declara atunci că nu va autoriza marșul, în acest municipiu al Ardealului, dorit al armoniei și al înțelegerii interetnice, nu al conflictelor, al dezbinărilor, răbufnirilor pătimașe, al reînvierii unor resentimente și al izolărilor, cum maghiarii au dorit și au dovedit, tocmai acest lucru, și la 20 martie 1990. „Târgu-Mureșul merită mai mult decât să fie un poligon de încercare pentru nervii și sentimentele viscerale ale unora (…) Eu spun că marșul nu va avea loc. Dacă ei fac asta, înseamnă că îl fac ilegal și o să anunț instituțiile să ia măsuri împotriva unor lucruri ilegale" - a spus dr. Dorin Florea. „Dacă aș considera că este un lucru favorabil, iar pentru populația maghiară ar aduce beneficii serioase - continua primarul Târgu-Mureșului -, m-aș pune eu în fața marșului. Dar când știu că e făcut doar în scopul de a se răfui politic unii cu alții, că folosesc populația maghiară, punând-o la mijloc, mi se pare deplasat (…) Legea îmi dă posibilitatea să previn și am obligația să cunosc, să cercetez, să previn. Eu am ascultat specialiștii care sunt în Comisie, Poliția Locală, Jandarmerie. Dacă după comemorarea aprobată, în data de 10 martie, se va întâmpla ceva ilegal, instituțiile vor fi chemate să aplice legea. Dacă e ilegal e ilegal!". Cât se poate de clar!

Așadar, asemenea marșuri nu vor mai fi acceptate nici în viitor! Să se știe! Gata cu obrăznicia! Gata cu sfidarea nemeșească! Gata cu ambițiile deșarte și cu desconsiderarea românilor majoritari! Niciun marș! Niciun miting! „Nici la maghiari! Nici la români! Nici la țigani!". Nimic din ce ar duce la încălcarea prevederilor legale, la manifestări șovine, antiromânești, anticonstituționale, iredentiste, extremist-șovine, autonomist-secesioniste ale celor doritori ai destructurării Statului Român, inamici ai ordinii, stabilității și siguranței naționale! Pentru că ei asta vor. Iar filmul întâmplărilor de pe timpul marșurilor din anii 2013 și 2014 confirmă tocmai acest adevăr. Numai că ei, încăpățânați, ambițioși și dâcoși, nu se lasă. Au atacat, în instanță, decizia primarului și a Comisiei pentru organizarea întrunirilor publice, convinși că, așa cum s-au petrecut lucrurile până acum, sub presiune, vor avea, și de data aceasta, câștig de cauză. Se înșală amarnic. Chiar să nu-și dea seama, dumnealor, că a cam înțărcat Joiana? Că prea de toate și-au bătut joc din 1990 încoace? Chiar președintele UDMR Târgu-Mureș, Peti Andras, judecând realist situația, declară că „Organizația de aici nu va participa la un eventual marș neautorizat al secuilor, dorit, pe 10 martie, de Asociația „Seculitas Egyesulet" și Consiliul Național Secuiesc (CNS)." Argumentele sunt, bineînțeles, cele de bun-simț: „Ar contraveni bunelor moravuri într-un stat de drept, iar printr-o astfel de comportare, ar fi încălcate anumite norme de conviețuire. Nu participăm la acțiuni neautorizate". Argumentul principal a fost unul inatacabil, cunoscut de toți târgumureșenii. Și nu numai de ei. În anii 2013 și 2014, organizatorii au încălcat, flagrant, legea privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice!

Reacțiile n-au întârziat. Gura cea mai mare din zgomotul și furia autonomisto-secesionistă o are, ca de obicei, Biro Zsolt, președintele Consiliului Național Secuiesc, care tună și fulgeră împotriva deciziei comisiei amintite și a primarului, considerând hotărârea, logică și înțeleaptă a acestora, drept „îngrădire a democrației". „De ce, oare, - se întreabă insul, dând cu parul în baltă -, nu se acceptă, la Târgu-Mureș, din moment ce se țin marșuri la Paris, la București, la Cluj-Napoca și peste tot în Europa?! Eu nu cred că ar deranja pe primar, nici pe cetățenii din Târgu-Mureș, chiar dacă ei nu sunt de acord cu autonomia teritorială, cu ceea ce se întâmplă sau se spune acolo!". Ba deranjează! Și încă prea mult pentru vremurile pe care le trăim sub această presiune autonomistă a unor iresponsabili. Îl acompaniază, în susținere, obișnuitul lui contoraș - Kulcsar Terza Jozsef, șeful Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, căruia mintea imediat îi fată neghiobia: „Este o provocare la adresa comunității maghiare!". Ce are una cu alta, insule? Iar dacă primarul Târgu-Mureșului, precum și târgumureșenii spun NU!, după capul lui Terza, acestea sunt „persoane care ațâță spiritele!" Alții, deci, ațâță spiritele prin Ardeal, nu ei! Așadar, în 2014, Primăria și Prefectura au „ațâțat spiritele", nu ei, care și-au dat în petic, și-au făcut de cap, încălcând legi și bun-simț?!

De ce au fost respinse cererile absurde ale scăunașilor secui? Celor cu memoria scurtă, celor fără necesara ținere de minte, le vom aminti noi, de ce! Pentru că aici, la Târgu-Mureș, le reamintim, dacă au uitat, cumva, la 20 martie 1990, a avut loc, plecând tocmai de la aceste neautorizate adunări antiromânești, și acel început al minirăzboiului civil, când a curs sânge și au murit oameni! Sau asta, pentru ei, nu contează? Târgumureșenii nu mai vor o revenire la Regiunea Autonomă Maghiară, de tristă, jalnică amintire, sub chipul hâd al așa-zisului ținut Secuiesc. Dar ia să venim, prin timp, ceva mai aproape, la anii 2013 și 2014! Argumentele refuzului, din partea primarului Dorin Florea, de a autoriza marșul, sunt cât se poate de clare, pe înțelesul tuturor, chiar și pe cel al lui Biro Zsolt și al lui Kulcsar Terza Jozsef. Deci, le reamintim. Anul trecut, chiar la mitingul, care a avut loc la Monumentul Secuilor Martiri, a fost adoptat, în uralele celor acolo prezenți, un manifest veninos, prin care se cerea, „itt és most!", autonomia teritorială a așa-zisului ținut Secuiesc. Discursuri incendiare, antiromânești, incitatoare la separatism, la destructurarea Statului Român, național și unitar. În deplasarea, neautorizată, spre Prefectură, marșul pus la cale de secuii autonomiști, în spate cu Mișcarea Tinerilor din 64 de Comitate, participanții au aruncat petarde, au clamat anularea Tratatului de Pace de la Trianon, au fost scandate lozinci ofensatoare cu caracter xenofob, separatist: „Ardealu-i pământ unguresc!", „ținutul Secuiesc nu-i România!", „Valahilor, plecați acasă!". Totul, într-o atmosferă incitatoare, generatoare de tensiuni interetnice grave. Asta, oare, să fie acea invocată „comemorare istorică", pașnică? La mitingul și la marșul secuilor, din anul 2014, pe străzile Târgu-Mureșului, unde au mărșăluit, în anii precedenți, și membrii Gărzii Maghiare, au participat persoane din afara granițelor României, din țara Bascilor (unde a acționat ETA), din Irlanda (ne amintim de mișcările terorist-separatiste ale IRA), din Ungaria, propagând, pe toate căile, „exportul" de nesupunere civică și secesionism! În timpul marșului din anul 2014 au fost scoase săbii, aruncate petarde, autonomiștii au ocupat străzile, au amenințat, au atacat jandarmii. Ăștia sunt! Acestea sunt faptele!

Apelăm, așadar, doar la o parte din cele petrecute la 10 martie 2014. Atunci scriam și publicam, la 12 martie 2014, editorialul: „A ajuns, oare, România un sat fără câini, domnule Ponta?". Atunci, extremiștii maghiari au mărșăluit, iar, prin Târgu-Mureș, sub lozinca „Să piară Trianonul!". Atunci, prin acel marș neautorizat, și-au dat, spectaculos, în petic! Sub fluturările steagurilor secuiești și ale Ungariei, unele chiar arpadiene, cu știuta obrăznicie față de România și statul de drept, cei 4.000 de iredentiști, extremiști și șovini, cu o nerușinată sfidare au călcat totul în picioare! Obiectivul principal: autonomia, pe criterii etnice, a așa-zisului ținut Secuiesc, sub chemările unei flașnete ruginite din Evul Mediu. Un țanțoș bărbos, ca un păun umflându-se în pene, în uniformă cu fireturi husărești, „dirijor" al Gărzii Maghiare, amenința, cu o pornire provocatoare și o uitătură furioasă, de-a dreptul fioroasă, în jurul lui. Adunătura aceea, de hăbăuci, în postura unor manechini teleghidați, separatiștii-autonomiști au confundat așa-zisa „plimbare civică", din capul lor tulburat de ambiții deșarte, transformând-o într-un foc iredentist antiromânesc. Erau acolo, porniți în furia lor, oamenii partidului extremist din Ungaria - „Jobbik"-ul lui Vona Gabor, ai organizației paramilitare, extremiste, Garda Maghiară. „Să piară Trianonul!" - clamau nenorociții sicofanți, alături de viniturile din Catalonia și Tirolul de Sud, răcnind, cu ochii ieșiți din orbite: „Autonomie ținutului Secuiesc"! Totul, în inimă de Românie. Zurbagii gălăgioși, de prin orașe ale Ungariei, de prin județele Harghita și Covasna, se manifestau împotriva ordinii de drept din țara noastră, tolerați, în loc să fie luați de guler și, cu un șut în fund, să fie trimiși acasă, declarați persona non-grata. De ce confundă, toate aceste vinituri, Ardealul cu lada de gunoi în care să se adune toate scursorile, toate gozurile, toți descreierații, toți nostalgicii Ungariei Mari?! În spatele chipurilor hâde, la 10 martie 2014, se aflau, printre alții, Antal Arpad și Raduly Robert, primarii din Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, organizația iredentistă de tip neofascist „Mișcarea Tinerilor din 64 de Comitate" a lui Torocskay Lászlo. Raduly Robert declara, atunci, cu emfaza-i știută: „Da, vreau autonomie! Eu am spus același lucru de când mă știu!". Obraznic, sfidător, insolent, insul își uită rădăcinile provenind din familia românească Radu! El spunea toate acestea tocmai pe vremea în care UDMR era la guvernare, cu un vicepremier și încă doi miniștri îmburcați în scaunele înalte ale Puterii, ale Guvernului de la București, nu în cel de la Budapesta! Atunci, mai-marele Consiliului Național Secuiesc (CNS) cerea o „regiune distinctă", separatism, simboluri secuiești, „garantarea autonomiei teritoriale", incitând la discriminare, la nesupunere civică, la separatism teritorial… De „ziua libertății secuiești" așa s-au comportat acești așa-ziși „europeni". Mișcări extremiste, reflexe antiromânești, urlete nestăpânite în inimă de Românie, în fața cărora Victor Ponta și ai lui au pus batista pe țambal. Nu în felul acesta va fi uitat acel „martie negru" de la Târgu-Mureș, din 1990!

Vopsiții ăștia în roșu-alb-verde și obrăznicia lor s-au izbit de legea românească. De acum încolo, pe teritoriul românesc Vona Gabor nu mai are ce căuta, aflat în postura de persona non-grata! Un indezirabil! I s-a amintit că aici este România, nu Ungaria, că trebuie respectate prevederile Constituției și legile românești, și lui Mikola Bela, șeful Gărzii Maghiare (interzisă în Ungaria, liberă să se manifeste, după cum s-a văzut, în România!), filiala din Ardeal. Declarat indezirabil pe o perioadă de cinci ani, de către magistrații Curții de Apel București, la cererea Ministerului Afacerilor Interne, el a fost expulzat din România, cu indicația de a fi escortat până la frontiera ungară. Aceeași lege a fost aplicată și altor doi-trei zurbagii. Nu-i cam puțin, oare, pentru toate relele făcute, în Ardeal, din 1990 încoace? În 2014 au fost întocmite câteva dosare penale, în 11 cazuri au fost aplicate amenzi contravenționale, Parchetul fiind sesizat, iar persoanele considerate indezirabile au fost declarate persona non- grata. Ar fi doar o parte din răspunsurile la întrebarea: „De ce?!".

Sunt acestea, înainte de toate, măsuri de îndreptățită precauție, avându-se în vedere ce s-a întâmplat în anii trecuți pe timpul marșului secuiesc de la Târgu-Mureș. România este un stat prea generos și din cale afară de tolerant cu toți nechemații, cu toți mișeii și zurbagiii, toleranță care a încurajat obrăznicia separatistă a autonomiștilor teritoriali. Iar Statul Român trebuie să se apere de loviturile unor nemernici. Să se știe, măcar de acum încolo, că România nu-i un sat fără câini! Să nu se uite că cele petrecute, în 20 martie 1990, pe timpul acelei răbufniri antiromânești de la Târgu-Mureș, au lăsat, din păcate, răni încă nevindecate. Cele atunci petrecute nu trebuie să se mai repete. Niciodată!

Lasă un comentariu