29 FEBRUARIE ȘI CIUDĂȚENIILE UNEI ZILE CUM NU MAI E ALTA

Distribuie pe:

Măsurarea timpului a fost una dintre îndeletnicirile preferate ale romanilor. În calendarul roman inițial, cunoscut și sub numele de Calendarul lui Romulus, anul avea numai 10 luni, începea în martie și se termina în decembrie. Acel calendar număra doar 304 zile, iarna fiind exclusă, nu numai ca denumire, ci și prin omisiunea lunilor ianuarie și februarie. Regele Numa Pompilius a modificat calendarul prin introducerea celor 12 luni și a unui număr de 355 de zile, fapt care făcea ca, la un moment dat, lunile să nu corespundă anotimpurilor potrivite. Pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre două echinocții, Iulius Cezar a venit cu ideea de a calcula zilele în funcție de Soare și nu de Lună, adăugând 9 zile în calendar, și o zi în plus odată la patru ani. Calendarul iulian a rezistat până în anul 1582, când, Papa Gregorius a găsit soluția ca, în anii bisecți, lunii februarie să i se mai adauge o zi, dar că anii care se termină cu 00 să nu fie considerați bisecți, astfel încât, totuși, anul calendaristic să nu numere 366 de zile odată la patru ani. În acest an, luna februarie va avea doar 28 de zile, așa încât, toți cei aproape 13.000 de români născuți pe data de 29 februarie, vor sări peste sărbătorirea zilei lor de naștere.

Se spune că ziua de 29 februarie este singura zi în care femeile pot să ceară în căsătorie bărbatul iubit, însă, în unele țări, acest lucru atrage ghinionul, așa că este evitat. În Grecia ziua de 29 februarie reprezintă o zi în care nu se țin nunți, tocmai pentru a nu atrage ghinionul în noua familie. Legat de această zi, există și o legendă, potrivit căreia, Sfântul Casian, care își are hramul în anii bisecți la data de 29 februarie, s-a dus la Bunul Dumnezeu să se plângă că oamenii nu îi acordă atenția și cinstirea de care au parte alți sfinți. Atunci, Dumnezeu l-a întrebat ce fapte bune a făcut așa încât să aibă parte de cinstirea de care se bucură ceilalți sfinți. În timp ce Sfântul Casian căuta un răspuns pe măsură, a apărut Sfântul Nicolae, ud până la piele din cauză că salvase niște oameni de la înec. „Vezi, deci, zise Dumnezeu Sfântului Casian, acest gen de fapte fac să fie sărbătorite zilele sfinților. Fugi, dar, și la fiecare patru ani să vii și tu odată!". De atunci, Sfântul Casian, vine odată la patru ani, ca să îi povestească Bunului Dumnezeu despre faptele sale.

Așadar, caracteristică anului bisect, ziua de 29 februarie va lipsi în 2015 din calendar, dar acest lucru nu ne împiedică să îi acordăm puțină atenție, pentru că istoria ei datează de mai bine de 2000 de ani, iar șansa de a te naște în această zi este de una la 1.500 de cazuri. Oamenii de știință susțin că oamenii născuți în această zi ar ajunge să-și serbeze majoratul de 64 de ani. Deci, nativii acestei zile nu trebuie să se considere ghinioniști pentru că nu-și pot serba ziua în acest an!

Lasă un comentariu