Schimbări legislative - Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan

Distribuie pe:

În urma situațiilor frecvente din mediul rural, ce vizează terenurile compuse dintr-o suprafață aflată în intravilan și o suprafață în extravilan, cu destinația agricolă, s-a decis scoaterea acestor terenuri de sub incidența legii, dacă terenul respectiv este cuprins în același număr cadastral. Proiectul, care a trecut de Senat în luna septembrie a anului 2022, și-a propus să clarifice cadrul legal existent, pentru a evita, în viitor problemele și interpretările diferite.

Raportul de adoptare a unui proiect ce vizează schimbarea legislației privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan a fost votat de Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților. Printre modificări se numără și situația terenurilor compuse dintr-o suprafață aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți, construcții și o suprafață în extravilan, cu destinația agricolă. Astfel, în varianta propusă de Comisia pentru Agricultură, se menționează că “terenurile agricole situate în intravilan, care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflata în intravilan, cu categoria de folosință curți, construcții și parțial în extravilan, cu destinația agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări”.

“În practică, în mediul rural, sunt oameni care, pentru a nu plăti impozite pe toata suprafata de teren, au pe intravilan doar curți, construcții, celălat teren fiind declarat arabil”, a explicat Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură, în cadrul ședinței. (B.V.B.)

Lasă un comentariu