Trei posibile cauze ale sfârșitului lumii în viziunea lui Stephen Hawking

Distribuie pe:

Stephen Hawking, astrofizicianul celebru pentru teoriile despre găurile negre, este cunoscut și pentru avertismentele pe care le-a lansat cu privire la pericolele care pândesc viitorul omenirii și care ar putea provoca sfârșitul lumii, conform unui material publicat joi de Live Science.

Inteligența artificială. Hawking face parte dintr-un grup mic, dar în creștere, de oameni de știință care și-au exprimat îngrijorarea față de perspectivele de dezvoltare la care ar putea ajunge inteligența artificială (AI) și care ar putea să depășească inteligența umană. „Dezvoltarea unei forme complete de inteligență artificială ar putea însemna sfârșitul rasei umane" susținea, fără niciun echivoc, Stephen Hawking pentru BBC în decembrie 2014.

Agresiunea umană. Dacă mașinile nu ne ucid, s-ar putea să ne ucidem singuri. Stephen Hawking susține că violența umană ar putea ajunge să pună capăt civilizației. Întrebat ce tare omenești ar alege să excludă dacă ar putea, Hawking a răspuns: „Defectul uman pe care mi-aș dori cel mai mult să-l pot îndrepta este agresivitatea. Probabil că această trăsătură a avut propriile avantaje în perioada în care trăiam în peșteri, dar acum amenință să ne distrugă pe toți". Spre exemplu, un război nuclear are potențialul să distrugă civilizația umană și să ducă la dispariția speciei noastre.

Civilizațiile extraterestre. Nu este pentru prima oară când Stephen Hawking a avertizat și cu privire la pericolul reprezentat de un eventual contact cu o civilizație extraterestră superioară tehnologic. Încă din 2010 fizicianul britanic susținea că, în cazul în care există viață extraterestră inteligentă, ar putea să nu aibă o atitudine prietenoasă față de pământeni. O civilizație extraterestră suficient de dezvoltată tehnologic pentru a ajunge la noi este o civilizație de nomazi în căutarea unor noi planete pe care să le colonizeze și exploateze. „Dacă așa vor sta lucrurile, este logic ca reprezentanții unei astfel de civilizații să încerce să exploateze resursele fiecărei noi planete descoperite pentru a construi noi navete spațiale și pentru a ajunge și mai departe. Cine poate ști care ar fi limitele?", mai susținea el.

 

Lasă un comentariu