Dascăli mureșeni: MESAROȘ ALEXANDRU

Distribuie pe:

Domnul profesor Alecsandru Mesaroș s-a născut în data de 27 martie 1952, în localitatea Pogăceaua, satul Văleni, într-o familie de oameni simpli, dar muncitori. Tatăl, Istvan Meszaroș, și mama, Otilia (născută Șamșudean), i-au insuflat de timpuriu dorința de a răzbi în viață prin seriozitate, printr-o temeinică pregătire intelectuală și prin perseverență în tot ceea ce va întreprinde. Căsătorit, mai târziu, cu doamna Niculina, învățătoare și apoi directoare a Școlii Generale Nr. 5 din Toplița, aceleași valori le vor fi transmise și celor două fiice ale lor, Tamara și Dana Alecsandra.

A urmat școala primară și cursurile gimnaziale la actualul Colegiu ,,Unirea", iar mai apoi și-a continuat studiile la Liceul de Matematică-Fizică Nr.1 (actualul Colegiu Național ,,Alexandru Papiu-Ilarian") din Târgu-Mureș, între 1967 și 1971, pentru a le definitiva la Institutul de Educație Fizică și Sport (I.E.F.S.) din București, specialitatea de bază fiind schiul.

Activitatea profesională, care a ajuns la cifra rotundă de 40 de ani, și-o începe în 1975, la Școala Generală Nr. 8 din Toplița, unde predă disciplina educație fizică la clase cu program special de schi alpin, până în 1978. Mai apoi, în perioada 1978-1990, a activat în cadrul Clubului Sportiv Școlar din Toplița, inițiind câteva generații de elevi în tehnica practicării schiului și a voleiului ( cea de-a doua specializare a dânsului). Începând cu anul școlar 1990-1991, a fost încadrat la Clubul Sportiv Școlar din Târgu-Mureș, secția volei, iar între anii 1997-2007 a fost profesor de educație fizică și sport la Liceul ,,Traian Săvulescu" din Târgu-Mureș. După 2007 și până în prezent lucrează la Liceul Profesional ,,Lucian Blaga" din municipiul Reghin.

Conștiiciozitatea în practicarea meseriei de dascăl a fost dublată de o continuă dorință de autoperfecționare. De aceea, în anul 1978 a susținut examenul de definitivare în învățământ, în anul 1983 a obținut gradul didactic II, iar în 2006 - gradul didactic I, toate în Centrul Universitar din Cluj-Napoca.

Activitatea de zi cu zi, la clasă, s-a îmbinat, în cazul domnului profesor Alecsandru Mesaroș, cu pregătirea unor sportivi de valoare, cu rezultate deosebite la nivel zonal și național. Dintre aceștia, 19 au devenit și profesori de educație fizică și sport. Îi menționăm doar pe câțiva dintre aceștia: Ștefan Nuț, campion național la schi alpin și, mai apoi, profesor și director de liceu în Odorheiu-Secuiesc; Ion Coca, inclus în lotul național de volei, component al echipei de volei ,,Electromureș" - Târgu-Mureș (diviziaA); Magda Laurențiu, manager al echipei feminine de volei de la Universitatea de Medicină și Farmacie (U.M.F.) din Târgu-Mureș; Daniel Chita, campion național la schi, actualmente profesor în Canada; Stefan Strasser, campion național la schi alpin, învățător în municipiul Toplița; Mirela Benedek, profesoară de volei și directoare a Clubului Sportiv Școlar din Toplița; Mihaela Pui, profesoară de volei în municipiul Alexandria. Ei, dar și mulți alții au fost componenți ai unor echipe de schi și de volei și laureați ai unor titluri sportive prețioase în campionatele naționale.

În anul 1976, profesorul Alecsandru Mesaroș a avut inițiativa și a contribuit esențial la amenajarea unei pârtii de schi cu cablu, în zona Zăpode, din Toplița, unde s-au desfășurat numeroase concursuri naționale de schi, dar a devenit și un punct de atracție în ceea ce privește agrementul, pentru turiști și pentru localnici.

Ne găsim, așadar, în fața unei personalități remarcabile a învățământului și sportului mureșean, cu rezultate notabile sau chiar excepționale de-a lungul carierei sale profesionale și care merită cu prisosință a fi inclusă în acest nou volum din seria, devenită deja binecunoscută, ,,Dascăli mureșeni".

 

Lasă un comentariu