O ANIVERSARE INEDITĂ: 50 DE ANI DE VOLEI Poftiți la volei, doamnelor!

Distribuie pe:

„Unii ne-ar crede ramolite, (îmbătrânite, obosite, învechite)

Dar noi suntem de sport călite (...)

Cu sprinteneală, cu elan și cu știință,

Cu dragoste de joc și cu voință,

În fiecare miercuri ne-ntâlnim

Ca să jucăm și împreună iar să fim"

(Imnul voleibalistelor - Nina Albu)

Un grup de 15 doamne în toamna vieții sărbătoresc în aceste zile 50 de ani de la crearea echipei lor de volei, în jurul căreia au legat și dezvoltat o foarte strânsă și frumoasă prietenie, reușind, prin dorința de a-și menține în formă și trupul dar și spiritul, să-și transforme echipa într-un veritabil club sportiv și cultural.

Orașul nostru este, cred, singurul din țară care se poate mândri cu o echipă atât de inedită, cu jucătoare având vârste între 50 și 81 de ani. Creată în anul 1967, echipa le-a avut drept membre fondatoare pe doamnele Gabi Pașcanu, Angela Nemeth, Eva Mârze, Sofi Morariu, Rodica Mârze, Livia Isailă, Coca Țintaru, Luci Hudea, Roze Făgăraș, Eleonora Mihai, Ilu Nemeth, Victorița Băilă, Valeria Țîru, Nana Pantea, Maria Sângeorzan. După 7-8 ani, li s-au alăturat: Sanda Ilieș, Angela Bățagă, Marcela Ilieș, Erzsike Csergo, care s-au retras după scurt timp, Delia Bândea și Doina Conț.

La început echipa era mixtă: doamnele enumerate mai sus și soții unora dintre ele, toți lucrând la Combinatul „Azomureș". Apoi, bărbații au renunțat la acest sport și echipa de volei a devenit exclusiv feminină, iar unele dintre fondatoare joacă și astăzi: Eva, Sofi, Livia. Câteva nu mai pot juca, din motive de sănătate, dar continuă să vină aproape săptămânal să le întâlnească pe fostele lor coechipiere: Roze, Victorița, Nana, Delia.

Pe parcurs echipa și-a mai schimbat componența. Unele au plecat, 7 dintre ele s-au stins din viață, Dumnezeu să le odihnească în pace! (Luci, Eleonora, Ilu, Doina Conț, Maria, Angela, Coca), altele au venit dar nu au jucat mult timp, (Iulia, Ancuța, Claudia, Eva Ferencz, Monica, Lăcrămioara) dar un număr destul de mare de noi jucătoare au întărit echipa și sunt la fel de pasionate ca și predecesoarele lor: Nina Albu, Doinița Bogdan, Tița Brădeanu, Doina Frenț, Olimpia Mănișor, Geta Banici, Nuți Tămășoiu, Kati Bende, Adriela Turcu, Luci Stoica, Mioara Duca, Ileana Herișeanu și Lucreția Bogdan.

Și dacă această echipă nu se remarcă și prin singularitate, dacă cumva mai sunt astfel de echipe veterane în țară, Poftiți la volei! Doamnele noastre vă invită cu drag la ceea ce ar fi cea mai originală și interesantă partidă de volei a anului! „Superbunicuțele din Mureș" cum au fost ele denumite când au apărut la Antena 3 în anul 2012, contra oricărei alte echipe de senioare.

„Vă invităm la o partidă uși deschise,/ Să urmăriți un meci de vise, /Să ne-ncurajați, Să ne-admirați, /La radio și-n ziare să ne dați, /Că nu mai sunt niciunde-așa femei, / Ce luptă pe teren ca niște zmei".

Dar să auzim povestea țesută în jurul voleiului de frumoasele doamne sportive:

Plimbându-și băiețelul în cărucior în parcul de lângă liceul Unirea, pentru a zări căprioare - pe atunci, prin anii 66-67, pe-acolo zburdau căprioare ! - Sofia Morariu, fostă gimnastă de performanță, „balerina" echipei, se întâlnește cu doamna profesoară de sport a școlii. Familia și munca au făcut-o pe Sofi să renunțe de ani buni la orice fel de sport, dar în sufletul ei nostalgia și dorul de joc și de joacă erau vii. Întâlnirea a fost cu noroc. Doamna Ildiko, căreia îi poartă o vie recunoștință, i-a încurajat pe tinerii dornici de a face mișcare, oferindu-le dreptul de folosi sala de sport pentru câteva ore.

Au început să joace volei acolo dar, de-a lungul anilor, echipa a mai jucat și în alte săli, a Liceului de Chimie, a Liceului Economic, iar astăzi le puteți vedea pe sportivele senioare, alături de altele mai tinere, în fiecare miercuri la ora 15.00 în sala de sport a Colegiului Agricol „Traian Săvulescu".

„Așa cum soții noștri merg la fotbal de ce să nu mergem și noi la volei?" -spuneau ele. „De ce să nu avem și noi o zi numai a noastră în care să ne bucurăm împreună de viață?"

Și așa de peste 50 de ani fără întrerupere, ziua de miercuri e ziua în care tinerele de atunci, senioarele de azi, și toate cele care le urmează exemplul, joacă volei.

Chiar dacă fiecare zi are programul ei, chiar dacă au necazuri și tristeți, chiar dacă au felurite probleme, de 50 de ani, pentru aceste doamne săptămâna se învârte în jurul zilei de miercuri: „Inima acestei zile/ e-o echipă de feline/care miercuri se-ntâlnesc/pe bărbați îi părăsesc/se-antrenează cu folos/mingea-n sus și mingea-n jos/tinere mereu să fie/vârsta să nu li se știe"

Și pe bună dreptate, văzându-le pe teren, cum luptă „pe viață și pe moarte" pentru scor, vârsta nu li se știe și nu li se ghicește, după cum bine spune Nina Albu, poeta grupului.

Dar povestea nu se termină aici. După partida de volei începe șezătoarea artistică: merg la restaurant, mănâncă și beau un păhărel, stau la povești și scriu rețete, se sfătuiesc ca între fete, cântă și dansează, recită și devin actrițe în mici scenete, compuse de ele, râd și se distrează. Organizează petreceri cu tematică, carnavaluri, iar de trei ani și-au făcut costume de majorete și pompoane ! Aici grupul e mai numeros, vin si cele ce nu mai pot juca, fiindcă sănătatea nu le permite, vin și prietene mai puțin sportive dar dornice de a face parte din acest grup minunat. Vara și iarna mergeau în cantonament, pe valea Sălardului, la cabană la Nana și Livia, unde dimineața se antrenau iar seara dansau, la Toaca, la cabana Ninei sau, mai nou, se adună uneori la reședința de vară a Doinei Frenț.

Fiecare dintre ele are un rol, are ceva de împărtășit, atât în domeniul sportiv, cât și în cel cultural și spiritual. Fiecare este importantă și „fetele" au grijă una de alta, se susțin, se ajută la nevoie, se cheamă una pe alta când simt că vreuna dintre ele se gândește să renunțe la joc. Echipa are și două susținătoare morale, pe post de chibiți, care le însoțesc în fiecare miercuri, Emilia și Xenia.

Vesele și copilăroase, în ciuda vârstei lor, „the old ladies" și-au păstrat dinamismul, tinerețea, exuberanța și chiar și o anume putere de seducție! Iar jucătoarele mai tinere, care sunt mai sprintene și mai tehnice, au grijă de „veterane", le încurajează și le laudă când sunt performante. Ele sunt cele care vor duce mai departe „gloria" echipei „50 PLUS"!

Așadar, luați exemplu și „Poftiți la volei, Doamnelor!", pentru o doză de sănătate și frumusețe, pentru o tinerețe fără bătrânețe !

 

Lasă un comentariu