„Ştiinţă şi... Religie"

Distribuie pe:

„ÎN VIAŢA NOASTRĂ ZILNICĂ CEREM TOT FELUL DE AUDIENŢE, LA TOT FELUL DE PERSOANE. NE PREGĂTIM PENTRU ASTFEL DE AUDIENŢE. AVEM EMOŢII. DAR LUI HRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU ÎI CEREM VREODATĂ AUDIENŢE? NE PREGĂTIM? AVEM EMOŢII?"

Ellen White (1827-1915) a fost o pionieră creştină şi a fost implicată în fondarea Mişcării Adventiste de Ziua a Şaptea, mişcare ce a format Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea. A scris peste 5000 de articole şi peste 40 de cărţi cu conţinut religios, educativ, de sănătate (în special vegetarianism). A promovat construirea unor şcoli şi centre medicale. A fost numită la vremea aceea ca „una din cele mai fascinante şi controversate personaje care a apărut pe orizontul istoriei religioase din America".

***

„OMUL ÎN SINE ARE UN GOL... PE CARE NIMENI ŞI NIMIC NU-L POATE UMPLE, ÎN AFARĂ DE DUMNEZEU".

Blaise Pascal (1623-1662), matematician, fizician şi filosof francez, având contribuţii deosebite în numeroase domenii ale ştiinţei, precum construcţia unor calculatoare mecanice, consideraţii asupra teoriei probabilităţilor, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune şi vid.

În urma unei revelaţii religioase în 1654, Pascal abandonează matematica şi ştiinţele exacte şi îşi dedică viaţa filosofiei şi teologiei. Concepţia lui Pascal era, în puţine cuvinte: „DUMNEZEU EXISTĂ PENTRU CĂ ESTE CEL MAI BUN PARIU": „Dacă Dumnezeu există şi sunt credincios, câştig viaţa veşnică; dacă nu, nu am nimic de pierdut" , iar el avea nevoie de Dumnezeu pentru a îndrepta din când în când dezordinea din Univers. A fost supranumit la vremea respectivă „SAVANTUL CARE A MĂSURAT LUMEA CU IUBIREA LUI DUMNEZEU".

***

„VIAŢA E DUELUL LUI DUMNEZEU CU DIAVOLUL, IAR CÂMPUL DE BĂTĂLIE SUNT EU".

Fiodor Dostoievski (1821-1881) a fost unul din cei mai importanţi scriitori ruşi, operele sale având un efect profund şi de durată asupra literaturii, filosofiei, psihologiei şi teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creaţii ale sale sunt cele patru mari romane: Crimă şi pedeapsă, Idiotul, Fraţii Karamazov şi Demonii. Cărţile lui sunt traduse şi comentate în 170 de limbi din întreaga lume; după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru şi filme celebre.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu