Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Poţi vedea oraşe fără apărare, fără legi, fără scriere, dar un popor fără Dumnezeu, fără rugăciune şi practici religioase n-a văzut nimeni".

Plutarh (42-125 d.Hr), scriitor moralist de origine greacă, cunoscut mai ales prin scrierile sale biografice şi filosofice. Este autorul tratatului „Despre Isis şi Osiris", care este o prezentare a religiei egiptene, una din cele mai longevive din istoria omenirii. A fost unul din principalii reprezentanţi ai aticismului în literatura greacă. Studiază la Atena retorica, filosofia, ştiinţele vremii sale, şi frecventează „Academia Platoniană". La Roma predă filosofia morală. Avea cunoştinţe enciclopedice, fiind foarte preţuit în cercurile eleniste.

***

„Legea lui Dumnezeu este legea binelui. universul este construit pe tiparul binelui. În viitor, ştiinţa şi religia trebuie să-şi dea mâna, pentru a ajunge la o singură teorie care explică lumea. Cunoaşterea aduce cea mai mare bucurie, ea aduce adevărul despre tine". E exact cum spune Iisus": „...Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi".

Dumitru Constantin Dulcan, profesor universitar, psihiatru, om de ştiinţă, cercetător în domeniul ştiinţei, scriitor, autor de brevete de invenţii, deţinător al mai multor premii ştiinţifice şi literare în ţară şi străinătate.

Medic primar neurologie, şef la Catedra de Neurologie a Universităţii „Titu Maiorescu". Autorul cărţilor: Inteligenţa materiei, Mintea de dincolo, în căutarea sensului pierdut, Oglinda conştiinţei şi Somnul raţiunii.

***

„Cine-l cunoaşte pe Dumnezeu, niciodată nu-l descrie, cine nu-l cunoaşte, acela îl descrie".

Paulo Coelho (1947-) scriitor brazilian. Cărţile sale au fost traduse în 67 de limbi şi publicate în 150 de ţări. În societatea contemporană operele lui se consideră clasice. Ideile de bază sunt drama şi psihologia. „ALCHIMISTUL" e unul dintre cele mai importante fenomene literare, fiind pe locul 6 în lume, apărând într-un tiraj de 35 de milioane de exemplare în 67 de limbi din 74 de ţări.

„1001 CUGETĂRI"

 

Lasă un comentariu