EFECTELE NEFASTE ALE ŞOMAJULUI

Distribuie pe:

Oamenii de ştiinţă de la Institutului Francez al Sănătăţii şi Cercetării Medicale (INSERM), citaţi de descopera.ro, au inventariat efectele şomajului asupra sănătăţii cardiovasculare şi mortalităţii globale, rezultatele indicând creşterea accidentelor vasculare şi a numărului de sinucideri, precum şi contractarea altor boli grave.

„În studiul nostru, efectuat între anii 1995 - 2007, am monitorizat 6.000 de voluntari cu vârste între 35 şi 64 de ani cu scopul de a inventaria efectele şomajului asupra sănătăţii cardiovasculare şi mortalităţii globale. Rezultatele au evidenţiat că, în cazul şomerilor, numărul sinucigaşilor este de trei ori mai mare, comparativ cu persoanele care au un loc de muncă. Şomajul este, de asemenea, cauza apariţiei accidentelor cardiovasculare şi bolilor cronice. Aceste efecte sunt direct legate de condiţia de şomer. Una dintre explicaţiile acestui fenomen este faptul că şomerii dobândesc comportamente la risc: ei consumă mai mult alcool, mănâncă mai puţine fructe şi legume, au un aport caloric zilnic mai mare, fumează mai mult.

Din păcate, de starea de sănătate a şomerilor nu se mai interesează nimeni, aceasta devenind o veritabilă gaură neagră pentru societate", avertizează cercetătorii francezi.

În ţara noastră, medicii de familie, primii care vin în contact cu şomerii, spun că persoanele disponibilizate prezintă un risc major, în primele 12 - 16 luni de şomaj, de hipertensiune, diabet sau boli cardiovasculare. Efectele şomajului devin catastrofale dacă persoanele respective nu reuşesc să îşi găsească, în termen rezonabil, un loc de muncă. Cei mai vulnerabili la confruntarea cu şomajul sunt tinerii, care, frecvent, cad în capcana depresiilor severe şi a consumului de droguri şi de alcool.

Lasă un comentariu