Spectacol de muzică şi dans popular românesc la Nazna

Distribuie pe:

Duminică, 19 aprilie, la Căminul Cultural din Nazna, comuna Sâncraiu de Mureş s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Folcloric de obiceiuri populare „Nestemate Mureşene", organizat de Consiliul Judeţean Mureş prin Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică (CJCTEA) Mureş, în parteneriat cu Primăria comunei Sâncraiu de Mureş. Sala de spectacole a fost plină de localnici, ansambluri şi invitaţi de seamă.

Datinile populare, respectate cu sfinţenie

Directorul CJCTEA Mureş, Iulian Praja, a ţinut să mulţumească tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui Festival, parteneri, colegi şi autorităţi locale. A luat cuvântul reprezentantul CJ Mureş, consilierul judeţean Raul Boroş, care a ţinut să sublinieze importanţa acestui tip de evenimente culturale. „Vreau să felicit organizatorii acestui eveniment deosebit aflat astăzi la a XIII-a ediţie. CJ Mureş, pe care astăzi îl reprezint în faţa domniilor voastre, s-a implicat întotdeauna activ în viaţa culturală şi artistică a judeţului nostru. Prin CJCTEA Mureş, condus în acest moment cu măiestrie de domnul director Iulian Praja, ne dorim să promovăm cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri populare, care cinstesc trecutul, strămoşii, şi tot ceea ce ne leagă de istoria acestui loc. Nu în ultimul rând, vă felicit pe dumneavoastră, locuitorii comunei Sâncraiu de Mureş şi în special ai localităţii Nazna, care prin prezenţă daţi o legitimitate unor astfel de manifestari cultural-artistice, care altfel nu şi-ar găsi finalitatea", a declarat Raul Boroş. Primarul Remus Sângeorzan a vorbit despre identitatea comunei pe care o conduce. „O localitate sau un popor care nu are identitate culturală se consideră ca şi cum nu ar fi, căci prin folclor duci mai departe din generaţie în generaţie cultura şi tradiţiile naţionale. Le mulţumesc tuturor ansamblurilor folclorice prezente la Festival pentru că ei sunt cei care duc mai departe obiceiurile noastre, şi vin în fiecare an în comuna noastră fără a avea vreo pretenţie materială.", a declarat edilul local.

Muzica şi dansul popular mureşean, aplaudate la scenă deschisă

Primii care au fost invitaţi pe scenă au fost copiii de la şcoala din Nazna, care au interpretat o suită de momente muzicale cu tematică pascală şi nu numai. Ei au fost aplaudaţi la scenă deschisă de cei prezenţi, părinţii fiind aproape cu lacrimi în ochi la vederea micilor artişti. Spectacolul a continuat cu dansurile Ansamblului Mugurelul din Sâncraiul de Mureş care, cu dansurile populare executate cu măiestrie şi talent, a fost aplaudat insistent de spectatorii veniţi în număr mare la spectacol. Pe scenă au mai evoluat Ansamblul folcloric „Hodăceana" din Hodac, Grupul folcloric „Amintiri din Strămoşi" din Idicel Pădure, Ansamblul de dansuri populare „Mugurelul" din Sâncraiu de Mureş, Grupul folcloric „Graiul Câmpiei" din Sărmaşu, Grupul folcloric „Doina" din Albeşti, Ansamblul folcloric „Doina Sărmaşului" din Sărmaşu, Grupul folcloric „Arinii" din Boiu, Ansamblul folcloric „Fiii Cămăraşului" din Cămăraşu (Cluj) şi Grupul folcloric din comuna Cătina (Cluj).

Lasă un comentariu