Lavanda, sau „aurul mov"

Distribuie pe:

Din grădina de lângă casă nu trebuie să lipsească Lavanda, un semiarbust peren, sub formă de tufă, înaltă de 30-50 cm, ramificată, cu frunze mici înguste şi flori albastre parfumate. Fiind o plantă cultivată, înfloreşte toată vara, florile fiind deosebit de preţioase în amestec cu cimbru - un condiment apreciat; este un antidot împotriva moliilor, furnicilor, puricilor, gândacilor; uleiul de lavandă este folosit în industria cosmetică şi farmaceutică; este utilizată pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din casă. Prin profitul de circa 8.000 de euro/ha, cultura lavandei poate deveni atractivă pentru locuitorii satelor, mai ales că se poate cultiva pe acelaşi loc timp de 20-30 de ani. Preferă parcelele de teren protejate de vânt, calde şi însorite, cu solul profund şi permeabil. Nu sunt recomandate terenurile erodate, nepermeabile şi supuse vânturilor şi curenţilor de aer puternici.

Lavanda se poate înmulţi prin răsad din seminţe, prin butaşi înrădăcinaţi şi prin muşuroirea şi despărţirea tufelor bătrâne. Butaşii se fac în lunile aprilie - mai din tulpini lignificaţi, sau în luna august.

Recoltarea florilor de lavandă se face în luna iunie şi durează 4-10 zile, o a doua recoltă se poate realiza în luna august, când încep să se desfacă florile.

Deocamdată, în România nu există exploataţii mari cu lavandă, o întâlnim mai mult pe suprafeţe mici sau în grădina de lângă casă. Pe vremuri am avut fericirea să cunosc această plantă minunată la Staţiunea de Cercetare şi Producţie pentru Plante Medicinale şi Aromate Crângu - Fundulea, unde se obţinea şi un ulei valoros de lavandă şi mentă. La ora actuală, staţiunea este abandonată, fără contracte de cercetare, iar în sectorul de producţie prin revendicările de teren nu se mai obţin plante medicinale şi aromate, chiar dacă cererea din partea industriei farmaceutice şi alimentare este mare, satisfăcută de importurile de ulei din Franţa, cel mai mare cultivator de lavandă din Europa.

Doar aşa, ca un fapt divers, pentru cei interesaţi să înfiinţeze o asemenea cultură, le amintim că pentru un hectar sunt necesari 18.000 de butaşi, la preţul de 2 lei bucata, o investiţie de 8.000 de euro, amortizată în doi ani. Dacă se are în vedere că o cultură cu această plantă, considerată aurul mov, rezistă 20 de ani, cu o producţie de 6 tone/ha, la preţul de achiziţii a plantelor verzi de 5 lei/kg şi de 12-15 lei/ kg uscate, chiar că merită să investeşti într-o asemenea cultură.

Lasă un comentariu