SOCIETATEA CULTURALĂ ,,MIORIȚA" TÂRGU-MUREȘ - „Șireagul" - la semicentenar!

Distribuie pe:

Ansamblul ȘIREAGUL aniversează cincizeci de ani, iar Societatea Culturală MIORIțA douăzeci și cinci de ani de activitate.

Credem că aniversarea acestor două instituții de cultură, în contextul în care se desfășoară activitățile culturale în România, este mai mult decât emblematică.

Trăind evenimentele de la începuturile „Șireagului" și ale Societății Culturale „Miorița", mă mir cum am putut să trecem peste timpuri, cu atâtea greutăți, cu atâtea neajunsuri, mai ales după Revoluție, când, de ne convine de nu, cultura românească, viața artistică au intrat într-un con de umbră.

La data de 15.02.2015 s-au împlinit 25 de ani de la înființarea S.C. Miorița, care avea ca obiect culegerea, valorificarea și promovarea folclorului românesc.

În timp, la S.C. Miorița s-a înființat și școala de dans popular și modern pentru copii și, astfel, în acest interval, prin această școală de dans au trecut peste două mii de copii din Târgu-Mureș.

În urmă cu zece ani am înființat și o clasă de canto popular, care a promovat zeci de soliști vocali din Târgu-Mureș.

În această perioadă, ansamblurile artistice ale S.C. Miorița: „Junii Cetății", „Miorița", „Dor mureșean", „Răsună codrul", „Românașii", „Izvorașul", „Mugurașii", „Dorulețul", „Ghioceii", „Amicii", „Brâulețul", „Minimugurașii", „Minișireagul", „Dor străbun", „Bujoreii" și altele au reușit să prezinte peste 500 de spectacole și 42 de turnee internaționale.

De fapt, S.C. Miorița a devenit cea mai mare școală de dans pentru copii și tineri din Europa, și din lume, lucru atestat de F.Europeană și CIOF (Federația Mondială de Folclor).

Tot ce s-a întâmplat în acest fenomen a avut la bază sprijinul Primăriei Târgu-Mureș și al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Lucrurile s-au legat, în anii'90, de Ansamblul artistic „Șireagul", pe atunci al „Azomureșului", pe lângă care a ființat 32 de ani.

La 1 Mai s-au împlinit cincizeci de ani de la înființarea prestigiosului ansamblu artistic „Șireagul" - „Azomureș", fanion al folclorului românesc, deținător al opt titluri de laureat național al României.

Cu 42 de turnee internaționale, în: SUA, Anglia, Franța, Italia, Germania, Turcia, Grecia, Cehia, Bulgaria, Ungaria, Israel, Spania, „Șireagul" a făcut ca, în anii 1970-2014, să se audă, să se vorbească frumos despre România.

Astăzi, la o medie de vârstă de 60 de ani, „Șireagul" mai dansează pentru români și pentru mureșeni. Doar prestigiosul ansamblu „Junii Sibiului" mai face asemenea lucru.

În perioada următoare dorim să marcăm cele două evenimente culturale cu mai multe acțiuni, care să consfințească activitatea celor două instituții culturale ale Târgu-Mureșului.

În ziua spectacolului omagial dorim să organizăm o conferință de presă, să decernăm diplome și plachete omagiale artiștilor și personalităților din Tg.-Mureș care ne-au sprijinit în timp, cât unor mari personalități din folclorul românesc care au colaborat zeci de ani cu ansamblurile noastre artistice, precum prof. Ioan Bocșa, Mariana Anghel, Mărioara Deac, Dumitru Fărcaș, Leontina Pop, Ciprian Istrate și alții.

Reușitele întregii acțiuni necesită publicitate (presă, TV, radio) - plachete omagiale, diplome, pliante, afișe, bannere și multă, multă muncă.

Dorim să tipărim în 200 - 300 de exemplare o carte cu activitatea celor două instituții artistice: Societatea Culturală „Miorița" și „Șireagul".

Avem nevoie de dumneavoastră, târgumureșeni! Dacă la Sibiu se poate, oare noi de ce nu putem să ne sprijinim și să ne sărbătorim valorile mureșene?

Am dori ca târgumureșenii să realizeze că Societatea Culturală „Miorița" și „Șireagul" au instruit și format peste 2.000 de copii, tineri și adulți în tainele dansului popular, lucru greu de realizat în condițiile actuale.

 

Palmares

Polonia 1975 - Toporașul de aur;

Zakopane - Polonia - 1979;

Bursa - Turcia - 1981;

Dafni - Grecia - 1982;

Pallma de Mallorca Spania -1984;

Pisa - Camporgiano Italia - 1985;

Bratislava - Slovacia - 1987;

Petina - Napoli - Italia - 1989;

Camporgiano Italia - 1990;

Bursa - Turcia - 1990;

Lefkada - Grecia - 1991;

Rezina - R. Moldova -1992;

Siliquoa - Sardinia - Italia - 1993;

Gyula - Ungaria - 1994;

Rezina - R. Moldova - 1994;

Atlanta - S.U.A. - 1995;

Atlanta - S.U.A. - 1996;

Middlesbrough - Anglia - 1997;

Roma - Messina - Palermo - Catanzaro - San Sebastian - Callabrio - Italia - 2002;

Silvi Marina - Italia - 2005;

Kavalla - Grecia - 2005;

Samsun - Turcia - 2005;

Babina Greda - Croația - 2005.

 

Lasă un comentariu