Terenurile și clădirile din România vor fi înregistrate gratuit în sistemul integrat de cadastru și carte funciară

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 308, din 6 mai 2015, a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 294/2015 privind Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, care prevede că, până în anul 2023, toate terenurile și clădirile din țară vor fi cadastrate gratuit de autorițăti.

Conform actului normativ, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară se desfășoară în perioada 2015 - 2023 și are ca obiectiv „înregistrarea gratuită, până în anul 2023, a tuturor imobilelor din România (terenurile și clădirile, inclusiv apartamentele) în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), inițiatorul proiectului de hotărâre, consideră că, odată atins acest obiectiv, se revitalizează piața imobiliară din România, se dezvoltă creditul agricol și creditul ipotecar, precum și tranzacțiile care au ca obiect vânzarea și cumpărarea de imobile.

Programul va fi finanțat, în principal, din fondurile Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (peste 4 miliarde de lei) și din fonduri externe rambursate prin Programul Operațional Regional (peste 300 de milioane de euro).

Astfel, începând din acest an, toate persoanele fizice și juridice vor beneficia gratuit de înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Prin acest program, se vor elibera certificatele pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari și, după caz, a dezbaterilor succesorale, se vor întocmi documentațiile cadastrale și se vor înregistra imobilele. În paralel, autoritățile se vor ocupa și de digitalizarea tuturor cărților funciare și planurilor cadastrale existente în prezent.

MDRAP estimează că, în România, există în jur de 40 de milioane de imobile, dintre care doar aproximativ 7,5 milioane (18,68%) sunt cadastrate.

Lasă un comentariu