Ce o fi fost oare Transilvania înainte de a deveni ,,patria dintotdeauna a secuilor"?

Distribuie pe:

Nu poți să nu ,,zâmbești a râde", vorba lui Sadoveanu, când citești atâtea gogomănii, care mai de care mai năstrușnice, privitoare la ,,istoria poporului secuiesc". Și nu sunt ,,povești" pe care le spun oamenii obișnuiți, secuii de rând, fără pregătire școlară deosebită, deveniți, mai nou, fără voia lor, ,,secui-maghiari" - o nouă etnie inventată de politiceni, cei care, cum spunea Emil Aurel Dandea, ,,s-au urcat azi în spatele lor"! Nu, sunt oameni cu o pregătire școlară superioară. Unii dintre aceștia sunt în stare să susțină niște aberații, pe care o minte sănătoasă nu le-ar scrie vreodată. Anume că poporului maghiar, deci și secuii, este cel mai vechi din lume, iar originea sa trebuie căutată în Rai, la protopărinții omenirii, Adam și Eva!!! Înseamnă deci, dacă ținem seama de cele scrise de unii ,,istorici" secui-maghiari, ungurii și secuii - că așa au fost ei, împreună de când se știu! - au coborât din Rai direct în Transilvania, astfel aceasta devenind ,,patria dintotdeauna a poporului secuiesc"!

Așa scrie un oarecare Kadar Gyula într-un articol publicat în cotidianul ,,Haromszek" (nr.7434/ 2015): ,,Indiferent că le place sau nu - adică nouă, românilor! - patria dintotdeauna a poporului secuiesc este Transilvania, patria maghiară istorică, Bazinul Carpatic, cultura maghiară și istoria maghiară sunt parte a identității secuiești!" Dacă bine pricep, din cele scrise mai sus s-ar deduce faptul că nu secuii sunt parte a identității maghiare, ci invers, din moment ce ,,cultura maghiară, istoria maghiară sunt parte a identității secuiești"! Nu poți să nu te întrebi care o fi adevărul: secuii au devenit maghiari, ori maghiarii au devenit secui? După noua identitate pe care o au, cea de ,,secui-maghiari", s-ar părea că nu se pune o astfel de problemă din moment ce ,,istoria secuiască este parte integrantă a istoriei maghiare, iar în cadrul acesteia a istoriei Transilvaniei, așa cum, de când e lumea secuimea vorbitoare de limbă maghiară este parte organică a poporului maghiar". Așa stă scris în manualul de Istoria Secuilor, apărut în 2012, având nu mai puțin de 12 autori! Cu alte cuvinte, putem spune, precum secuiul: secui-maghiar, ori maghiar-secui, ,,mind egy"! Adică, tot una!

De ce? Fiindcă actualii politicieni secui-unguri susțin, sus și tare, că secuii nu au avut niciodată altă identitate și nu au vorbit niciodată o altă limbă decât cea maghiară! Evident, sunt falsuri grosolane, pe care le susțin, fără rușine, cei care doresc neapărat ca secuii să devină unguri, cu toate că tot ei vorbesc, atunci când vor să-și susțină interesele, de ,,poporul maghiar" și de ,,poporul secuiesc"! Din acestea s-a născut, după cum se poate deduce, un nou popor, cel ,,maghiaro-secuiesc"! Iar patria dintotdeauna este Transilvania!

Să ne întoarcem însă la istora secuilor, cea din 2012, unde este scris, negu pe alb, că Transilvania ,,înaintea stabilirii secuilor a fost cămin pentru alte popoare și culturi". Iar, puțin mai departe, se afirmă că ,,secuii au fost un popor care a dus o viață nomadă și seminomadă", ajungând pe aceste meleaguri după goți, gepizi, huni, avari, slavi și câți or mai fi fost. Dacă Transilvania a fost ,,cămin pentru alte popoare și culturi, înaintea stabilirii secuilor", atunci cum rămâne cu afirmația făcută de Kadar Gyula - dar și de alți ,,istorici" secui-maghiari, anume că ,,Transilvania este patria dintotdeauna a poporului secuiesc"?!

Dacă secuii ,,au fost un popor cu o viață nomadă" și totuși nu au avut o altă patrie în afară de Transilvania, atunci logica ne determină să credem că ei au migrat aici tocmai din Rai! Numai că tot în istoria secuilor se scrie că ,,maghiarimea și secuimea nu s-au despărțit niciodată, având aceeași istorie și aceeași limbă! - a fost supusă unor influențe lingvistice din lumea uralică unde a trăit". Deci iată că atât ungurii, cât și secuii - care nu s-au despărțit niciodată! - au trăit cândva, înainte de a se stabili în Transilvania, probabil dincolo de Urali.

Numai că este foarte greu să scrii istoria unui ,,popor" (Secuii nu au fost niciodată un popor în înțelesul exact al termenului, ci doar un grup etnic, care, din datele existente, nu a depășit niciodată 300 de mii de indivizi) când chiar acesta nu știe cine este și de unde vine. Tocmai de aceea, istoria secuilor nu este altceva decât o înșiruire de mituri și de legende folclorice. Acestea își au și ele rostul și rolul lor însă nu pot ține locul adevărului istoric. Fiindcă istoria este o știință ce se bazează pe adevăr! Este și motivul pentru care chiar istoricii unguri se contrazic între ei atunci când vorbesc despre unguri și secui. De exemplu, istoricul ungur Karacsony scria, pe la începutul secolului 20, că ,,secuii nu sunt câtuși de puțin unguri, fiindcă și-au păstrat nealterat caracterul de popor liber". De ar fi fost așa, atunci secuii n-ar fi devenit niciodată maghiari, ori, mă rog, secui-maghiari, noua ,,identitate etnică" pe care o au acum.

Dar ceea ce se mai poate descoperi în respectiva ,,istorie" este că secuii nu au fost niciodată... secui! Ei au fost și au rămas unguri! ,,De când lumea, secuimea vorbitoare de limbă maghiară este parte organică a poporului maghiar"! Iar Transilvania este ,,patria istorică" a acestuia. Cu toate acestea, autorii manualului de ,,istoria secuilor" au trebuit să recunoască că pe aici, înaintea ungurilor și secuilor, în Transilvania au trăit dacii. ,,În sec.I î.H. regele Burebista a unit triburile dacice și a înființat un stat puternic". Însă ,,dacii au dispărut definitiv din istorie. Au venit popoarele migratoare. Dar cum au venit, așa s-au și dus. Transilvania a rămas pustie"!

Așadar, vechea teorie imigraționistă a lui Robert Roesler este repusă pe tapet! ,,Salvarea" Transilvaniei s-a datorat ,,descălecatului maghiar" Or fi fost și secui între unguri atunci? Trebuie să fi fost din moment ce ,,de când e lumea secuimea este parte organică a poporului maghiar"! În toată ,,istoria"respectivă, niciun cuvânt despre urmașii dacilor. Despre noi, românii, recunoscuți de toți marii istorici. De când e lumea! Cei 12 autori ai manualului nu au văzut altceva decât ,,ținutul secuiesc" și Transilvania ca patrie istorică a maghiarilor, așa cum o vede și Kadar Gyula. Gândidu-mă la toate aceste gogomănii ce se pretind a fi ,,istorie", mi-au venit în minte cuvintele rostite, într-o anumită împrejurare, de poetul Vasile Alecsandri: ,,Mai multă minte sub papucul meu decât sub pălăria ta"! Cam așa este, stimabile!

Lasă un comentariu