Statul român cheltuiește 81.000 de lei cu un absolvent de medicină!

Distribuie pe:

„Un studiu efectuat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la solicitarea Ministerului Sănătății român, arată că pregătirea unui absolvent român de studii medicale (fără rezidențiat, care implică, la rândul lui, cheltuieli însemnate) costă aproximativ 81.000 de lei.
Dacă facem un calcul pentru cei 43.000 de specialiști în medicină care au solicitat, din 2007 până astăzi, documentele de care au avut nevoie pentru a emigra, rezultă că pentru pregătirea acestora statul român a cheltuit aproximativ 3,5 miliarde de lei. Aceste cifre, în sine, sunt de natură să ne îngrijoreze. Spitalele se confruntă cu un deficit major de personal, iar localități întregi nu au medic de familie. Această situație afectează siguranța pacienților români, și, cu toate acestea, România pregătește anual mii de absolvenți ai învățământului medical", a declarat, recent, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, citat de Agerpres, la conferința de lansare a Strategiei Naționale pentru Resurse Umane în Sănătate 2017 - 2020.
Potrivit acestuia, strategia prevede, printre altele, ajustarea cadrului legislativ, consolidarea capacității ministerului de a gestiona resursa umană, ajustarea formării personalului medical, centrată pe competențe și pe mixt de aptitudini, precum și îmbunătățirea și simplificarea procedurilor de recrutare a personalului medical, îmbunătățirea mediului de muncă, a calității bazelor de date privitoare la personalul medical și implementarea unui mecanism eficient de planificare a resursei umane în sănătate.

Lasă un comentariu