„Capul plecat" ar trebui tăiat!

Distribuie pe:

Ubi bene ibi patria" sau mai degrabă, „Ubi panis ibi patria" - acolo unde ți-e bine și ai păpică, acolo ți-e țărișoara!!!

„Copiii români din Ungaria, veniți pe GRATIS la mare în România, refuză să vorbească românește. Profesorii de română îi învață că România e o țară de țigani cerșetori" - titrează news active, știri nefiltrate - și sunt convinsă că nu exgerează, știut fiind că năravurile rele se lipesc mai rapid acolo unde coloana vertebrală e mai fragilă și că unii dintre „bunii români" așezați dincolo de Tisa adoptă, nu de ieri-de azi, „târâișul șarpelui", pentru a se încălzi mai repede la sânul „maicii adoptive". N-ar fi rău, dacă ar fi bine!

E bine de știut că, pe românii din Ardeal, ifosele și fițărelile pseudogrofești ale unora dintre etnicii maghiari nu-i mai impresionează de mult. Nimic nou sub soare, de la Franz Jozsef încoace, ori și mai de demult! În plus, ai noștri, fiind mai inteligenți, învață mai repede toate limbile pământului, deși nu fac mare caz de chestia asta, fiind greu să-i păcălești și, mai ales, să-i scoți din sărite cu una, cu două, calmul lor aparent constituind mai mereu subiectul unor bancuri răsuflate. Nu-i bai! „Câinii latră, caravana trece" - zice un proverb arab care s-ar potrivi aici, deși nu vreau să mă gândesc acum la ce se întâmplă în lumea arabă, și nici nu vom vorbi despre primejdia ce amenință Palmyra siriană și…internațională.

„Să revenim la oile noastre!", folosind această sintagmă franceză intrată în universalitate, căci suntem și poligloți. Nu glumesc, avem o ușurință ieșită din comun în a asimila limbi străine. 99% dintre români vorbesc minimum o limbă străină… binișor. Și, atunci, cum… Doamne, iartă-mă, niște puști români trăitori în Ungaria nu mai știu nici măcar limba maternă? N-o mai știu sau nu mai vor s-o știe? Dacă-i așa, să stea acasă! La Balaton!

După cum știți, eu sunt bucureșteancă, nu am niciun interes să-i laud excesiv pe ardeleni. Că mi-s dragi e altă poveste, și e treaba mea. Dar nu mă poate opri nimeni să observ că ardeleanul de aici, din țară, e mai potolit și mai simțit decât vărul lui imigrant, de vizavi, care și-a alungat tricolorul românesc din biserica ortodoxă, și care, de cele mai multe ori, nu-și mai vorbește limba nici în casa lui din Ungaria. Mai nou, are dublă cetățenie - să nu uităm amănuntul acesta, datorită căruia, spre deosebire de Gheorghe de la Bobohalma, Gyuri de la Gyula (să zicem!) poate călători fără viză în SUA - Ungaria fiind în Schengen!

Uneori, România este acuzată că nu-și ajută fiii din afara granițelor. Mdaaa! Adevărul e la mijloc, ca de obicei, din păcate, din motive mai mult sau mai puțin obiective. Cea mai recentă mizerie a fost votul negativ al Parlamentului de la București privind Legea cetățeniei, nedreptățindu-i pe românii din Timoc, pe cei din sudul Dunării, pe cei din Moravia etc.! Am scris despre asta și voi relua tema.

După cum, adesea, în viață, îi strivim pe cei care ne iubesc, protejându-i pe cei care nu merită, se confirmă, din nou, proverbul românesc (!) despre „facerea de bine". Fiindcă zicala ar fi cu „bulină", îl voi cita pe englezul Murphy: „Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită". De ce? Din mai multe motive. De pildă…, înainte de a vă povesti despre mitocanii fițoși de pe litoral, vă voi relata o întâmplare recentă, petrecută într-un oraș italian, care m-a iritat la culme. O mașină parcată în stradă a luat foc. Un trecător, observând că proprietarul mașinii își lăsase cățelul înăuntru, a spart geamul cu un levier, pentru a elibera mica ființă aflată în pericol de a muri sufocată. Urmarea? Salvatorul a fost, imediat, amendat de poliție, pentru stricăciunea produsă… deliberat.

Fiecare pădure, cu uscăciunile ei, inclusiv „codrul - frate cu românul" fiind, din păcate, demult, mobilă și surcele prin lumea largă. Dar aceasta e altă temă pe care o vom relua.

Așadar, să revenim la Marea noastră Neagră, la care cei mai mulți dintre pruncii României de azi au acces doar pe internet ori la televizor! Ca să fim și noi în rând cu lumea, să nu ne mai critice toți, au fost organizate niște tabere gratuite pentru tineretul diasporean, invitați fiind și cei de peste drum - din Ungaria, adică. Poate pentru că Ungaria nu are mare - de unde și vorba despre Horthy Miklos (nomina odiosa!): „amiralul fără mare".

Se pare, însă, că inițiativa nu i-a fascinat din cale-afară pe junii etnici români din Ungaria, reacțiile lor fiind de-a dreptul jignitoare la adresa gazdelor și, mai ales, a companionilor din celelalte țări. Relevant în acest sens este editorialul „O tâmpenie reală, cu urmări grave", din 22 mai a.c., semnat de Eva Șimon în săptămânalul pentru românii din Ungaria „Foaia românească".

Iată ce scrie jurnalista: „Cunosc un profesor de italiană, care urăște Italia, nu vrea să pună piciorul niciodată în Roma sau în Veneția, consideră că italienii sunt un popor de mafioți, urăște literatura italiană, în frunte cu Dante. Nu-i plac italienii, pentru că sunt extrem de gălăgioși, care toată ziua stau la un pahar de limoncello și mănâncă pizza sau macaroane, și trăiesc o viață farniente, adică «să nu faci nimic», deci sunt un popor de leneși și puturoși.

Cunosc și un profesor de franceză, care urăște Franța și francezii. După părerea lui, cel mai jegos oraș din lume este Parisul, care e adevărat că are multe clădiri frumoase, în poze a văzut de multe ori și Turnul Eiffel, dar nu-i place că străzile Parisului sunt pline cu africani și cu arabi, atmosfera din metrou este înfricoșătoare din cauza numeroșilor străini. Cât despre francezi, aceștia sunt neserioși, bârfitori, răutăcioși. Aaa, și puturoși, și bețivi, pentru că toată ziua mănâncă brânză mucegăită și beau șampanie de dimineața până seara.

Dar mai cunosc și un profesor de engleză, care urăște atât englezii, cât și americanii. Pe primii, pentru că sunt reci și aroganți, care nu știu nici măcar să glumească. La fel ca francezii, și englezii sunt niște alcoolici, care toată ziua stau în pub-uri. Față de englezii încrezuți și îngâmfați, care se cred cireașa de pe tortul Europei, americanii sunt niște oameni proști și inculți. Habar nu au de ceea ce se întâmplă în lume, despre istorie sau geografie nici atât. Profesorul respectiv îi învață pe copii limba engleză, dar nu-i sfătuiește să plece la Londra sau New York sau San Francisco, pentru că aceștia sunt proști și ignoranți, care habar nu au unde este Ungaria și ce popor de treabă locuiește aici.

Îmi cer scuze, dragă Cititorule, pentru că te-am mințit! Nu cunosc niciun profesor de italiană sau franceză sau engleză, care să creadă ceea ce am scris eu mai sus. Nu zic că astea nu pot fi adevărate, pentru că oameni bețivi și încrezuți și leneși sunt la toate popoarele lumii, dar treaba unui profesor care învață copiii limbi străine nu este de a-i îndepărta de acel popor, ci tocmai de a-i apropia, de a le prezenta frumusețile limbii, culturii, țării respective, de a-i face să stimeze acel popor.

Am inventat rândurile de mai sus, pentru a demonstra și a face mai ușor să se înțeleagă de ce este o idioțenie ca un profesor de română să urască poporul român, cultura românească și toată România. Înainte să fiu acuzată că și asta este o invenție, cu cea mai mare părere de rău mărturisesc că, din păcate, la noi există astfel de persoane. Și, pe deasupra, aceștia își primesc salariul lunar ca profesori și se consideră intelectuali români. Cum altfel se explică faptul că numeroși copii și tineri de-ai noștri, ajungând, de exemplu, în tabere din România, la mare, pe gratis, nu vor nici în ruptul capului să răspundă în limba română, se poartă cu aroganța tipic ungurească în fața altor tineri români din Moldova, Ucraina sau Serbia.

Avem, din păcate, profesori de română, care în România văd numai o țară plină de oameni săraci și de țigani cerșetori, iar când ajung totuși să plece cu copiii în țara vecină se duc în «Erdély», unde poți vorbi și ungurește, pentru că românii sunt un popor tolerant și învață limba celor cu care trăiesc împreună, fie ei unguri sau șvabi. Nu dorim, Doamne ferește, să generalizăm sau să spunem că majoritatea profesorilor români din Ungaria sunt așa, dar nu ducem lipsă nici de așa ceva. Din păcate, și dacă avem numai unul care gândește așa e deja mult: pentru că gândirea lui distruge viitorul copiilor noștri, și implicit viitorul comunității noastre românești din Ungaria. Acest profesor este exact ca mărul putred într-un sac cu mere sănătoase. Dacă nu e eliminat în timp, atrage după sine stricăciune și mult rău" (Eva Șimon).

Cu sau fără nicio legătură cu titlul și conținutul, vă mai spun una, și vă previn că nu e de pe site-ul Times New Roman, pus pe șotii, ci de pe Ziare Live ro: „Angajări în Arabia Saudită: se caută opt călăi cu studii medii pentru execuțiile publice." Publicat: marți, 19 mai 2015, 20:50. Arabia Saudită angajează opt călăi pentru decapitările publice, iar anunțul a apărut luni pe site-ul unui minister. Pedeapsa capitală este dată pentru ucideri, viol, adulter, vrăjitorie și consumul de droguri, potrivit time.com, iar în primele luni ale acestui an au existat 85 de execuții. Descrierile jobului nu sunt specifice, dar ideal ar fi ca posibilii angajați să fie dibaci și să mânuiască bine un iatagan. Nu sunt necesare studii superioare sau competențe speciale.

Ce-i drept, despre ponegrirea țării nu se face vorbire aici, dar nu-mi imaginez că, spre deosebire de alte nații, vreunui arab i-ar trece prin cap altceva decât un iatagan, la capitolul acesta!

Spun gurile rele că răsplata pentru o descăpățânare este de 1.000 de dolari Doar atât face un cap ticălos? Dar… o trădare de țară cât face? Fiindcă, oricum am suci-o, tot trădare este denigrarea țării. Trădare de dragul cui? Sau de teama cui? „Capul plecat sabia nu-l taie"???? Ba îl taie! Uneori este chiar imperios necesar să-l taie! Altfel, ne vom prăbuși precum Palmyra, sub copitele apocaliptice ale mancurților.

„Ubi bene ibi patria" ? „Ubi panis ibi patria" ????

Ferește-mă, Doamne, de... ai mei (?)!!!!

Lasă un comentariu