Kyokushinii de la Tiger Budo, prezențI la „Ziua Sportului târgumureșean"

Distribuie pe:

Zilele orașului nostru sunt bun prilej pentru a scoate în evidență ceea ce orașul Târgu-Mureș are mai frumos de oferit. Astfel, orașul a celebrat în 23 mai valorile sportului târgumureșean prin premierea celor mai reprezentativi sportivi din diferite sporturi. Alin Sînmărtean și Daria Vodă, membri ai clubului de Karate Kyokushin Tiger Budo, au fost răsplătiți de către Primăria municipiului Târgu-Mureș pentru activitatea sportivă de până acum, pentru medaliile obținute atât la competiții naționale, cât și internaționale. Celebrarea Sportului Târgumureșean a continuat duminică, 24 mai, prin demonstrațiile sportive desfășurate sub numele de „Ziua Sportului târgumureșean", organizat de Primăria Târgu-Mureș în Piața Victoriei. Clubul Tiger Budo Karate Kyokushin a participat alături de alte cluburi sportive la prezentarea unei demonstrații sportive, în cazul de față demonstrație de karate kyokushin.

„Am apreciat inițiativele Primăriei de a organiza astfel de demonstrații, pentru că noi am considerat că în acest mod putem atrage atenția asupra necesității practicării unui sport într-o lume amenințată de sedentarism. M-aș bucura nespus dacă măcar câțiva dintre cei prezenți la demonstrații au înțeles că sportul, mișcarea în general, nu neapărat artele marțiale, ar trebui să fie o componentă importantă în viața noastră", a declarat Sensei Traian Dumbrăvean 3 DAN, antrenor Tiger Budo Kyokushin.

Membrii clubului au adus în atenția publicului câte ceva din ce înseamnă un antrenament de arte marțiale. Prin prezentarea kata-urilor specifice stilului au încercat să arate că deși kata este un exercițiu cu tehnici prestabilite, este de fapt o luptă imaginară a unui karateka cu unul sau mai mulți adversari. Kata evidențiază latura artistică și într-un fel spirituală a practicării artelor marțiale. În același timp, pentru executarea unui kata, karateka trebuie să dea dovadă de autocontrol atât asupra corpului, cât și a minții. Ceea ce diferențiază două kata, executate bine din punct de vedere tehnic, sunt emoțiile pe care le trăiește și reușește să le transmită karateka celor prezenți. În definitiv, este vorba despre o luptă care, deși este imaginară, karateka o trăiește prin blocaje și lovituri. Important de reținut este că, în general o kata începe cu un blocaj, ceea ce înseamnă că un practicant al artelor marțiale adevărat nu va iniția o luptă. Acesta se reține de la violență, blochează un posibil adversar și doar dacă este obligat continuă lupta prin lovituri. De asemenea, kyokushinii de la Tiger Budo au pus în aplicare și tehnici de kumite prin exersarea lor la perne, dar și cu un coleg. Kumite arată pe lângă nivelul de stăpânire a emoțiilor, fricii și tehnici de blocare a loviturilor, și nu în ultimul rând rezistența fizică și psihică a practicanților care, de cele mai multe ori continuă (în cadrul unei competiții) o luptă în care loviturile s-ar putea dovedi greu de suportat pentru cei dinafară. Printre membrii clubului s-a aflat și maestru Pietro Benedetti specializat în Iaido și care a încântat publicul cu exerciții și demonstrații în care a utilizat săbii. Antrenamentul-demonstrație s-a încheiat după patru ore în care practicanții de kyokushin au dorit să arate celor prezenți că sportul poate fi atât util, cât și și distractiv, dar și faptul că în spatele medaliilor stă foarte multă muncă.

 

Lasă un comentariu