21 MAI 2015 A VENIT CU UN BUCHET DE SĂRBĂTORI LA REGHIN! - Ziua Înălțării Domnului și Comemorarea Eroilor Neamului

Distribuie pe:

An de an, în Parcul Central al „Orașului viorilor", de Ziua Înălțării, tricolorul este arborat pe ritmul intonării Imnului de stat al României, intonat de Fanfara Municipiului Reghin. Joi, 21 mai 2015, drapelul a strălucit deasupra sutelor de reghineni reuniți în parc, la orele amiezii, pentru a fi martorii procesiunii comemorative de depunere a coroanelor. După momentul de reculegere a fost oficiată slujba de pomenire, în memoria eroilor națiunii române, de preotul Teodor Beldean, protopopul ortodox de Reghin.

Evenimentul a fost marcat cu o scurtă cuvântare a lt. col. Ioan Chibulcutean, comandantul Detașamentului de Pompieri din Reghin, referitoare la simbolistica și încărcătura istorică a Zilei Eroilor: „Să ne amintim de eroii noștri care nu și-au precupețit sângele și viața, ca noi astăzi să fim liberi să trăim în pace și să ne bucurăm de bogățiile pe care bunul Dumnezeu le-a orânduit acestui sfânt pământ… În 1923 conducerea statului român a decis ca simbolul sacrificiului celor mulți căzuți pentru reîntregirea patriei, să fie evocat prin înălțarea monumentului de la Mărășești pentru a cinsti memoria ostașilor căzuți la Mărăști, Mărășești, Oituz, Târgu Ocna, Prahova, București, Dobrogea, Ardeal și Basarabia…"

De aici a luat naștere ideea marcării Zilei Eroilor la Monumentul „Ostașului Necunoscut".

La ceas aniversar, la Reghin, militarii, alături de cetățeni au adus un omagiu tuturor celor care și-au dat viața în marile războaie, prin cântece patriotice interpretate de maiorul Ciprian Istrate, cunoscutul solist de muzică populară.

„Hristos s-a înălțat!" Prin acest salut a dat start alocuțiunii sale primarul municipiului Reghin, ec. Maria Precup, care a subliniat importanța acestei zile, arătând recunoștință față de eroii care au luptat pentru împlinirea visului neamului și poporului român, reîntregirea.

„Am depus astăzi flori în onoarea tuturor cunoscuților și necunoscuților care și-au dat viața pentru împlinirea unei chemări istorice și prin a căror sacrificii s-a închegat neamul nostru și țara noastră dragă. Este o zi în care trebuie să arătăm recunoștința noastră pentru cei care au dus împlinirea unui vis de veacuri a poporului român. Se cuvine să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența noastră ca neam și să onorăm pe cei cărora le datorăm libertatea noastră de astăzi. Eforturile lor ne obligă pe fiecare dintre noi să dăm dovadă de curaj, demnitate, patriotism, nu doar prin cuvinte, ci și prin fapte și nu numai în această zi aniversară, ci mai ales în zilele și faptele noastre. Cinste eroilor neamului nostru!" (mesajul primarului Maria Precup)

Au depus coroane din partea Parlamentului României, deputatul Vasile Gliga, din partea Consiliului Județean Mureș, vicepreședintele Ovidiu Dancu. De asemenea, și-au omagiat eroii, prin depunere de coroane de flori, și veteranii de război, alături de generalul în rezervă Dan Vasile. La „troița" din Parcul Central au mai fost depuse coroane de către Vatra Românească, Detașamentul de Pompieri, Detașamentul de Jandarmi, Poliția Municipală, Poliția Locală, Primăria Municipiului Reghin, partide politice și Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu".

Lasă un comentariu