„Timp şi răstimp" în Cetatea medievală a Sighişoarei

Distribuie pe:

Sub titlul „Timp şi răstimp", expoziţia artistei  Zsuzsa Veress a avut vernisajul miercuri, 20 mai 2015, la Muzeul de Istorie din Sighişoara.

Abordarea artistică a Zsuzsanei revine de această dată cu un nou demers plastic al castelelor judeţului Mureş, transpuse pe pânză.

Din biografia artistei, pot spune că orizontul tematic abordat de ea este divers, deoarece mai are pictura realistă, peisaje şi flori, ca apoi să treacă la realizarea de icoane, şi iar flori, într-un limbaj post modern.

Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş, a făcut o introducere în universul plastic al castelelor transpuse pe pânză de Zsuzsa Veress, mai ales că ele sunt prezente şi într-un album, cu descriere în detaliu.

„A picta castelele din judeţul Mureş înseamnă înainte de toate a aduce într-un alt orizont de vizibilitate un  patrimoniu care nu se află în una din cele mai fericite stări, multe dintre castele, conace, monumente istorice, având nevoie grabnică de reabilitare, restaurare, reparaţii etc. şi de reintroducerea lor în circuitul cultural-turistic", a precizat Nicolae Băciuţ.

Fizic, starea de degradare a castelelor este dureroasă, însă, în dimensiunea artei plastice, privitorul are bucuria şi partea de graţie, aceea de a admira pe pânză aceste valoroase castele ale patrimoniului naţional, cu arhitectura specifică: e vorba de castelele din Brâncoveneşti, Gurghiu, Gorneşti, Lăpuşna, Glodeni etc., ultimul fiind şi locul de origine al artistei.

Sunt 20 de castele transpuse pe pânză, ele putând fi văzute timp de o lună la parterul Turnului cu Ceas, din cadrul Muzeului de Istorie din Sighişoara.

Cu siguranţă, artista va îmbogăţi colecţia sa şi cu alte castele, conace din zonă, adevărate bijuterii de arhitectură.

Recitalul poetic susţinut de Nicolae Băciuţ, cu o interpretare impecabilă, a completat evenimentul, ca şi melodiile interpretate de Traian Comşa şi Anda Voican.

Au fost prezenţi membrii Cenaclului „Creneluri Sighişorene", printre care Nicolae Codrea, Laura Codrea şi subsemnata, precum şi artista Balazs Klara.

Lumina a pătruns din nou la Sighişoara, odată cu valorile aşezate cu talent pe pânză de  Zsuzsa Veress. Talentul cu care a redat pe pânză impozanţa unor castele cu o istorie remarcabilă, te face să-ţi doreşti să te integrezi în culoare şi taina păstrată de veacuri de ceea ce a însemnat odată prezent, iar pentru noi istorie.

 

Lasă un comentariu