Nu dai mită, nu „mânci"… pită!

Distribuie pe:

… Așa ne spune Sondajul realizat de CSOP la cererea Asociației pentru Implementarea Democrației, potrivit căruia aproape trei sferturi (73%) din populația țării crede că nu poți reuși în România fără să apelezi la mijloace mai puțin legitime, cum ar fi mita sau traficul de influență, în timp ce doar 27% dintre români cred că se poate.

Conform sondajului, 13% din populația României cu vârste peste 18 ani admite că a dat mită în ultimele 12 luni, în timp ce 80% nu a oferit. Valoarea cumulată medie a șpăgilor pe individ este de 574 de lei pe o perioadă de 12 luni. De altfel, trei sferturi (75%) dintre români cred că în ultimii cinci ani a crescut corupția în România, 6% cred că s-a redus, iar 13% că nivelul corupției nu s-a modificat.

Instituția cu gradul cel mai ridicat de încredere este, în mod tradițional, Armata (51% peste procentul celor care au încredere foarte mare și în mare măsură). Ea este urmată de instituțiile de educație (43%), de primării (39%), instituțiile de sănătate publică (31%), Consiliul Județean (26%), Prefectura (25%).

Lasă un comentariu