„Moara de oase" la Ortopedia mureşeană

Distribuie pe:

Clinica de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş are un nou aparat capabil să ajute pacienţii în dificultate. „Moara de oase" a fost achiziţionată cu suma de 6.400 de euro, bani proveniţi în urma unui eveniment caritabil cu strângere de fonduri organizat cu sprijinul Asociaţiei Transilvane pentru Cultură şi din donaţii ale unor firme şi persoane private. Clinica a fost acreditată, anul trecut, pentru prelevare şi transplant de ţesut osos, alături de Centrele Universitare din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Prelevare de ţesut în condiţii moderne

Aparatul, nu mai mare decât o râşniţă de cafea, aduce un mare plus şi multă speranţă pentru pacienţii care au nevoie de un transplant osos. „Această moară de ţesut osos era indispensabilă pentru că osul poate fi prelevat în condiţii moderne. Se numeşte moară pentru că funcţionează pe acelaşi sistem, doar că este pe un sistem electric", a declarat prof. univ. dr. Nagy Örs, şeful Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul SCJ Mureş. Din cauza lipsei de fonduri şi a dificultăţii de deplasare la Bucureşti, anul trecut s-au făcut puţine prelevări de ţesut osos, iar anul acesta nu s-a reuşit niciuna, având în vedere că banca de ţesut osos de la Spitalul Colentina, singura din ţară la acest moment, este în procedură de reacreditare. „S-au făcut patru prelevări pentru transplant anul trecut. Anul acesta nu s-au făcut pentru că banca de ţesut din Bucureşti este în curs de reacreditare. În momentul de faţă pe lista noastră de aşteptare pentru artroplastie (protezare) sunt 713 oameni, care vin din alte centre universitare, din toată ţara, inclusiv din capitală. Asta înseamnă un timp de aşteptare până anul viitor, poate şi mai mult. De acolo ne luăm noi materia primă pentru transplant, selectând donatori compatibili", a mai adăugat şeful clinicii. Faptul că Târgu-Mureş este printre cele patru centre de transplant osos din ţară acreditate, alături de Bucureşti, Iaşi şi Timişoara, se datorează implicării conducerii clinicii şi a spitalului în general. „Mulţumesc colegilor de la Ortopedie. Dacă dânşii nu se implicau atât, nici banca de ţesut osos nu avea perspective. Şi atunci pacienţii noştri ar fi plecat cu toţii să se trateze în Turcia, ca premierul României. În loc să contribuim la îndreptarea acestei situaţii mai precare din sănătate, de sus dăm o palmă morală sistemului de sănătate românesc. Atât la noi cât şi la SCJU Târgu-Mureş asemenea intervenţii chirurgicale se fac de mult timp cu succes", a declarat dr. Ovidiu Butuc, managerul SCJM.

Bancă de ţesut osos şi la Târgu-Mureş

Pentru a deveni un adevărat centru de prelevare şi transplant de ţesut osos, la Târgu-Mureş se va construi o bancă de ţesut. „A fost atribuit un teren de către Consiliul Judeţean Mureş, în spatele Clinicii de Oncologie, pentru construirea acestei bănci de ţesut osos. Suntem în stadiu procedurilor de achiziţie la nivelul Ministerului Sănătăţii. În 2016 sperăm să se finalizeze această construcţie. Din partea noastră s-au făcut toate procedurile necesare. Mulţumim domnului prof. dr. Radu Deac, care s-a implicat în acest proiect", a declarat dr. Ovidiu Butuc. Numărul mare de pacienţi care ar putea beneficia de astfel de ţesut arată că o asemenea bancă este necesară urgent, iar Clinica de Ortopedie şi Traumatologie este capabilă se ajungă la nivelul celor din centrele universitare.

Lasă un comentariu