Atenţie la „jocul de-a urgenţa"!

Distribuie pe:

Potrivit datelor statistice, la fiecare 5 secunde, se înregistrează un apel telefonic la Dispeceratul Integrat de Urgenţă (112) din Târgu Mureş. Mai puţin de un sfert din apelurile înregistrate lunar semnalează cazuri reale, care necesită intervenţii, restul fiind apeluri false, nejustificate.

Cei care se joacă „de-a urgenţa" sunt, în general, copii şi tineri cu vârsta de până la 20 de ani, înregistrându-se, nu o dată, apeluri privind existenţa de bombe pe raza municipiului. Pentru acest tip de apeluri, legislaţia în vigoare prevede întocmirea de dosare penale şi amenzi de până la 10.000 de lei, iar pentru apeluri false - amendă penală de până la 500 de lei.

Dispeceratul Integrat de Urgenţă 112 şi-a început activitatea în anul 2001, ca proiect-pilot la nivel naţional, finanţat şi susţinut de Primăria municipiului Târgu-Mureş. În 2008, a fost amenajat un sediu nou şi au fost asigurate dotările necesare, printr-un proiect în valoare de 1.700.000 de euro.

112 Târgu-Mureş este singurul dispecerat complet integrat din România şi preia apeluri de urgenţă destinate SMURD, ambulanţă, poliţia locală, pompieri şi jandarmi. Principalele puncte de interes din oraş sunt monitorizate cu camere video, numărul acestora fiind, în prezent, de 37. Sistemul şi-a dovedit eficienţa şi utilitatea, cifrele indicând o scădere semnificativă a ratei infracţionalităţii în zona centrală a municipiului şi în cartierele unde sunt amplasate asemenea camere (Dâmbu Pietros, zona Gării CFR etc.). Astfel de camere video vor fi amplasate şi în alte locuri din oraş, la sugestia poliţiei locale şi naţionale. Echipajele aparţinând Dispeceratului sunt dotate cu sisteme GPS, pentru eficientizarea şi scăderea timpului de reacţie în cazurile de urgenţă.

Dispeceratul Integrat de Urgenţă din Târgu-Mureş are caracter regional, aici făcându-se trierea, la nivelul Ardealului, a cazurilor care necesită intervenţia cu elicopterul.

Lasă un comentariu