Amintiri, amintiri… DESPRE ISTORIA CINEMATOGRAFIEI

Distribuie pe:

De curând, am vizionat, la televizor, o emisiune neaşteptată despre istoria cinematografiei de după cel de-Al Doilea Război Mondial şi apariţia filmului color - tehnocolor, cum i se spunea pe atunci. Primul film color s-a realizat în Germania, în studiourile Defa-Film, în care apărea Hitler în plină ascensiune, alături de actriţa Eva Braun (evreică sau cehoaică?).

După război, o parte din studiourile germane nedistruse a ajuns la Moscova, la Mosfilm. Aici, a început o serie de filme documentare despre război, dar şi artistice, foarte bune, cu actori renumiţi din URSS. Prima realizare - „Baladă siberiană", cu Drujnicov şi Tamara Makareva, foarte reuşit, apoi „Trenul merge spre Răsărit" - o frumoasă peripeţie din acele timpuri, pe transsiberianul, cu avionul, peste toată geografia turistică feroviară, gări de oraşe, de la Moscova, în zece zile, să ajungi, de-a lungul fluviului Amur, prin Siberia, până la Vladivostok şi iar pe Amur, prin oraşul Komsomolsk, până la Oceanul Pacific. O splendoare de film şi o actriţă rusoaică minunată, de la Teatrul Mare din Kiev - Tatiana Sanioilovna, a cărei fotografie am păstrat-o mult timp în inima mea de student.

Prin anii 1970, în desele mele călătorii în URSS, am reuşit să o cunosc şi să îmi exprim sentimentele faţă de această minunată actriţă sovietică. Au rulat în România multe tehnocolore ruseşti până a început şi la noi filmul color.

Şi acum să vă prezint o epopee din război, aceea a Stalingradului, unde a fost bătălia decisivă pentru distrugerea Armatei 6 a Werhmahtului german, Frontul Ucraina de Sud, sub comanda generalului Von Paullus.

Dar, la Cotul Donului, unde erau aliniate divizii germane, româneşti şi italiene, a fost alt dezastru militar. După închiderea celor două flancuri cu tancuri şi infanterie numeroasă, pe un ger cumplit, o parte a trupelor a rămas prizonieră, iar o parte a scăpat sau s-a retras în chinuri groaznice, prin stepa Kubanului, spre Rostok pe Don. Mulţi au murit atunci, iar alţii au fost luaţi prizonieri. Aici am dorit să ajung, la filmul care a redat partea nenorocirilor la retragerea italienilor, un film excepţional, intitulat „Floarea soarelui", o producţie a studiourilor sovietice şi italiene, bine regizată, care i-a făcut pe mulţi să plângă. Cine nu a vizionat acest film să îl caute, că are ce vedea. În rolurile principale au jucat actori şi actriţe de renume internaţional, printre care Sophia Loren şi Marcello Mastroiani.

Căutaţi acest film pe internet, să îl vedeţi sau să îl revedeţi, deoarece este un film eroic, romantic, frumos, dar şi amar, despre urmele unui război care a zdrobit omenirea.

Lasă un comentariu