Arhiepiscopul Alba Iuliei a resfințit Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din parohia Zau de Câmpie

Distribuie pe:

Duminică, 24 mai, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din parohia Zau de Câmpie, protopopiatul Luduș, județul Mureș. După resfințirea locașului de rugăciune, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, la care au participat atât credincioșii din Zau de Câmpie, cât și alți fii ai comunei, veniți din alte locuri pentru a fi alături de Părintele paroh Ioan Florea și de Părintele pensionar Gheorghe Oltean, la acest moment de mare sărbătoare.

Istoria comunei menționează existența unei biserici de lemn în anul 1739, pentru cele aproximativ 700 de persoane care populau pe atunci satul Zau de Câmpie. Această bisericuță din lemn a ars, în jurul anului 1840, după care, în 1848, s-a zidit alt locaș de închinare în cimitirul vechi din sat. Locașul a fost vândut în anul 1876, iar în locul lui a fost ridicat un altul, tot din lemn. Documentele spun că, după restaurarea acestuia, în anul 1894, a ars șase ani mai târziu, în 1900.

Biserica actuală cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" a fost construită de către preotul Bogdan Nașcu, între anii 1925-1926, cu ajutorul credincioșilor. Este o combinație de stil gotic cu influențe bizantine, cu ziduri de cărămidă, acoperită cu tablă, un singur turn și cu bolta în arcade ușor arcuite, din scândură. Iconostasul din lemn de tei a fost executat în atelierele Patriarhiei Române, iar icoanele lui au fost pictate în anul 1968. A fost târnosită în anul 1974 de către Mitropolitul Nicolae Mladin. Între anii 2009-2014, s-a realizat reparația capitală la exteriorul și acoperișul bisericii, precum și multiple lucrări de înfrumusețare a interiorului acesteia.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a acordat Diplome de aleasă cinstire celor care au contribuit atât la înfrumusețarea locașului de închinare, cât și la propășirea credinței ortodoxe pe aceste meleaguri. Pentru râvna și osteneala pe care le-a pus în slujba lui Dumnezeu și a Bisericii noastre strămoșești, îndeplinind tot „ce este bun și plăcut și desăvârșit" (Rom. 12, 2), Părintele paroh Ioan Florea a primit rangul bisericesc de iconom.

De la Zau de Câmpie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu s-a îndreptat înspre Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie" de la Cipăieni, protopopiatul Luduș, județul Mureș. Aici, Ierarhul nostru s-a întâlnit cu obștea monahală condusă de către Maica Stareță Varvara Habic, punând la suflet viețuitoarelor și Părintelui duhovnic Ilie Văcar câteva sfaturi și îndemnuri de folos pentru viața monahală și pentru buna organizare administrativ-gospodărească a așezământului călugăresc.

Lasă un comentariu