Dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureş: „Ne vom apăra dreptul la dezvoltare, cu orice preţ, chiar dacă vom apela, din nou, la instanţele de judecată!"

Distribuie pe:

„Ne confruntăm cu abuzuri şi încălcări grosolane ale sentinţelor judecătoreşti, cauzate de colaborarea defectuoasă între autorităţile administraţiei centrale şi cele locale, pe fondul unei slugărnicii patologice, prin care se alimentează, în permanenţă, un climat de tensiune şi agitaţie, în dauna intereselor cetăţenilor", a declarat primarul municipiului Târgu-Mureş, în cadrul conferinţei de presă de marţi, 30 iunie.

Dorin Florea s-a referit, în context, la situaţia creată în legătură cu pădurea de la Platoul Corneşti, care, printr-o sentinţă definitivă, pronunţată de Curtea de Apel Târgu-Mureş, încă în noiembrie 2012, a fost scoasă din zona ariilor protejate - „Natura 2000". Curtea a anulat astfel, în parte, un Ordin al Ministrului Mediului şi Pădurilor emis în 2011, desfiinţând poziţia referitoare la Pădurea Târgu-Mureş.

La trei ani după finalizarea cauzei - a detaliat primarul municipiului - sfidând autoritatea de lucru judecat, Ministerul Mediului şi Pădurilor a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş să reia procedurile de dezbateri publice pentru re-includerea în situl de arie protejată a Pădurii Târgu-Mureş, făcând astfel jocul unor aşa-zise ONG-uri de mediu, în spatele cărora stau interese oculte şi care „vehiculează sume uriaşe, pe care nu le verifică nimeni". Este regretabil că Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, în calitate de organizator şi moderator al consultărilor şi dezbaterilor publice, se situează de partea acestor organizaţii neguvernamentale, mai mult, unii dintre reprezentanţii acestei instituţii criticând modul în care municipalitatea gestionează chestiunile vizând dezvoltarea economică şi urbanistică a oraşului. Or, a explicat Dorin Florea, prin eforturile primăriei, pădurea în discuţie a devenit un spaţiu curat, agreabil, bine întreţinut, ONG-urile făcând mai bine să ceară includerea în aria protejată a - de exemplu - Combinatului Azomureş. Revenirea Pădurii Târgu-Mureş la „Natura 2000" ar însemna nu doar sfidarea legii, ci obstrucţionarea oricăror proiecte avute în vedere de municipalitate pentru acest areal.

 „Ne vom apăra dreptul la dezvoltare economică şi urbanistică, chiar dacă va fi nevoie să apelăm din nou la instanţele de judecată competente. Mai mult, luăm în calcul sesizarea Parchetului pentru a constata dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti, atât de către ministerul de resort, cât şi de reprezentanta sa în teritoriu, Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş. Această instituţie ar trebui să ţină cont de proiectele şi planurile anunţate şi demarate de autoritatea locală privind strategiile de mediu, nu de declaraţiile intempestive ale grupurilor de interese, masiv susţinute de unele ONG-uri", a conchis primarul municipiului.

În altă ordine de idei, Dorin Florea a adus la cunoştinţa reprezentanţilor mass media că, în urma unei întâlniri de lucru între reprezentanţi ai legislativului şi ai executivului din Târgu-Mureş şi, respectiv, Reghin, cele două municipii au decis să susţină, împreună, un proiect comun vizând realizarea unei reţele feroviare noi, moderne, pe ruta Reghin-Târgu-Mureş - Ungheni, cât şi un proiect de utilitate publică privind alimentarea cu apă a judeţului, printr-o abordare corespunzătoare a lacului de acumulare la Răstoliţa. Cele două iniţiative aparţin primarului Dorin Florea şi se numără, pe lângă altele patru, printre proiectele regionale aflate pe agenda municipalităţii târgumureşene spre a fi implementate prin accesarea de fonduri europene.

 

Lasă un comentariu