SĂRBĂTOAREA DE HRAM A BISERICII ,,SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL'', DIN LUDUŞ

Distribuie pe:

Duminică de duminică şi în fiecare zi de mare praznic cuprins în calendarul Anului bisericesc, creştinii practicanţi din Luduş participă la Sfânta Liturghie oficiată în cele patru biserici ortodoxe din oraş, ca la un neîntrerupt şi binecuvântat pelerinaj spre Dumnezeu cel viu. La fel de mulţi dreptcredicioşi au luat parte, şi în acest an, la sărbătoarea de hram a Bisericii ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel'', din Parohia ortodoxă Luduş II. Şi-au adus aminte de cei doi Apostoli, care au propovăduit Evanghelia Domnului Iisus Hristos, având puterea să-şi însoţească misiunea cu semne şi minuni, să boteze, să organizeze comunităţi creştine, să hirotonisească episcopi şi preoţi, să organizeze structuri administrative ale Bisericii iubirii, ale Bisericii creştine. Au înţeles că, Însuşi Domnul Iisus Hristos a lucrat împreună cu Apostolii Petru şi Pavel şi

că, în rodnica lor misiune evanghelică, cei doi Apostoli au avut asistenţa continuă a Duhului Sfânt.

Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie din ziua de hram a Bisericii ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel'', din Luduş, a fost oficiată de părintele protopop Lucian Voşloban, împreună cu părintele protopop pensionar Iuliu Bacali, cu părintele Olimpiu Zăhan, protopop al Târgu-Mureşului, fiu al Luduşului şi fost cântăreţ bisericesc, până în urmă cu treisprezece ani, la sărbătorita biserică luduşeană, cu preoţii Constantin Savu, Mihail Cercel, dr. Daniel Camară, Izidor Zoltan şi Raul Bucur, slujitori la biserici din protopopiat. Răspunsurile au fost date de corul bisericii şi de cântăreţii bisericeşti Sergiu Iacob şi Septimiu Pop. Cuvântul de învăţătură, bogat în înţelesuri de esenţă divină şi în parabole extrase din trăiri umane, a fost rostit de părintele protopop Olimpiu Zăhan, cu vigoare tinerească, şi de părintele protopop pensionar Iuliu Bacali, cu molcomul gând şi glas al păstorului cu barbă şi plete albe.

Sărbătoarea de hram a continuat cu recitalul de muzică sacră, în interpretarea binecunoscutului cor al protopopiatului Luduş, îndrumat şi dirijat de preotul doctor în teologie Daniel Camară, din Sărmaşu, avându-i ca solişti pe părintele protopop Lucian Voşloban, pe preoţii Valer Moldovan şi Vasile Todoran, cu priceasna ,,De ce mă urăşti tu, frate, dacă amândoi Îl slujim pe Dumnezeu?!'', înălţată ca o chemare la împăcare între toţi creştinii, indiferent de confesiune, cu o succintă referire la activităţile catehetice, culturale şi social- filantropice ale bisericii ortodoxe din parohia Luduş II, prezentată de părintele protopop Lucian Voşloban, şi s-a încheiat cu taina sfântă a euharistiei.

Copii mulţi, fetiţe şi băieţi, dar şi enoriaşi adulţi au venit la sărbătoare înveşmântaţi în frumoase costume populare româneşti. Au participat, ca invitaţi, domnii Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş, Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, consilieri locali, creştini din alte parohii ortodoxe.

Pe platoul din faţa Bisericii, toţi participanţii la sărbătoarea de hram au luat parte la agapa creştinească, pregătită de liceenii ortodocşi din ,,Grupul de iniţiativă'', cu sprijinul Comitetului de femei, cu ajutorul Consiliului parohial şi al binevoitorilor sponsori din oraş.

 

Lasă un comentariu